Fellner 300 – bemutatták az emlékévet összefoglaló kiadványt

Május 6-án a Piarista Rendház dísztermében rendezték a Fellner Jakab Emlékévhez kapcsolódó, Fellner Jakab 300 című helytörténeti kiadvány bemutatóját.

A 2022-es esztendő Fellner Jakab Emlékév volt városunkban, az építész születésének 300. évfordulója alkalmából. A Fellner Jakab Emlékév Bizottság 2021-ben kezdte meg munkáját, melynek nyomán Tata Város Önkormányzata, a Kuny Domokos Múzeum és a Fellner Jakab Kulturális Egyesület koordinálásában, helyi civil szervezetekkel együttműködve egy éven át tartó programsorozat valósult meg, tisztelegve Tata építőmesterének emléke, munkássága előtt.

Fellner Jakab (1722-1780.) a tatai uradalom egykori építőmestere, a magyarországi barokk építészet egyik legjelentősebb alakja 1743-ban érkezett hozzánk. Itteni munkáját a Kapucinus Templom építkezésén kezdte, majd a Szent Kereszt-plébániatemplom 1751-ben Franz Anton Pilgram tervei szerint megindult építése is az ő tervei szerint folytatódott. Az uradalom számos építési feladata rá várt a fogadók, malomépületek, istállók, lakóházak mellett az uradalmi építési iroda vezető mestereként ő kapott megbízást a tatai Esterházy-kastély és a piarista társház tervezésére is. Fellnerre emlékezve 2022-ben többek között olyan programok, események, projektek valósultak meg, mint a Kuny Domokos Múzeum „Magyarországban Tatai Éppétő mesterhez hozzá fogható nincsen…” – Fellner Jakab 300 című tárlata, egy 11 tablóból álló vándorkiállítás, egy négy állomásos konferenciasorozat, városnéző séták, emléktábla avatás a mester egykori lakóháza és irodája helyén, a „Fellner Jakab, Tata építőmestere” című dokumentumfilm, a „Kőművész” címet viselő képregény, a Fellner emlékbélyeg, bélyegző és emlékérem, egy geocaching játék, a Fellner Memóriakártyák megalkotása valamint egy 12 fordulós játéksorozat.

A  május 6-án bemutatott kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el, Imre Attila tervezésében. Szerkesztette Osgyáni Zsuzsanna és Stegmayer Máté, a megjelenést Rigó Balázs alpolgármester és Izsáki Zsuzsanna segítette. A kiadvány részletesen bemutatja Fellner Jakab életpályáját, munkásságát, és összegzi az emlékévhez kapcsolódott programokat. Az érdeklődők a nyár folyamán számos városi rendezvényen találkozhatnak a helytörténeti kiadvánnyal, illetve le is tölthetik a csatolt mellékletből.

Fellner 300 – helytörténeti kiadvány