Fiatal írótehetségek táboroznak városunkban Turczi Istvánnal

Idén Tata ad otthont Turczi István Nyári Kreatív Írás Műhely Táborának, melyet sorrendben már a 13. alkalommal rendeznek meg. A program nyitónapján, július 6-án a város nevében Michl József polgármester köszöntötte a táborozókat.

A József Attila, Babérkoszorú és Prima Primissima díjas magyar költő, író, műfordító, szerkesztő, városunk díszpolgára hosszú évek óta megszervezi ezt a tábort, melyet Tata Város Önkormányzata is támogat, évről-évre biztosítva fiatal tatai tehetségek részvételét. Az első alkalmak a Balaton partján zajlottak, ezt követően egy ideig Neszmély adott helyszínt az eseménynek, 2023-ban pedig Tatára, az Öreg-tó Hotelbe került a tábor. Ezzel kapcsolatban Turczi István úgy nyilatkozott: – Mivel tatai vagyok, kutya kötelességem hazajönni és hazahozni a többieket is. Az idei tábor nagyon gyorsan, 24 óra alatt telt meg 16 és 61 év közötti jelentkezőkkel, egyrészt amatőrökkel, másrészt olyan fiatal profikkal, akiknek jelent már meg könyve. Minden napra kapnak valamilyen  feladatot, egy-egy hívószóra vagy hívómondatra írnak verseket, prózákat, amelyeket felolvasnak és együtt értékeljük az alkotásokat. Nagyon komoly műhelymunka folyik itt, s van lehetőség egyéni konzultációra is, hiszen az a cél, hogy egyfajta stílusgyakorlat keretében tanulják a táborozók a mesterséget.

Turczi István tavaly megkapta a boszniai Szerb Köztársaság Nemzetközi Irodalmi Nagydíját, nemrég pedig Kínában jelentették be, hogy idén ő veheti át az 1573 elnevezésű Nemzetközi Költészeti Nagydíjat.