Folyamatos a városunkba érkező menekültek ellátása

Elsősorban tisztálkodási szerekből valamint tartós élelmiszerekből álló adományokat adott át március 22-én a Szociális Alapellátó Intézménynek Michl József polgármester. Az adományokat a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai ajánlották fel, támogatva az Ukrajnából a háború elől városunkba érkező menekültek ellátását.

Michl József a Szociális Alapellátó Intézményben elmondta: – Köszönöm a kollégáimnak az adományokat és természetesen mindenkinek, aki segítette már eddig is a munkánkat. A pénzbeli adományokból  közel 3 millió forint gyűlt össze, ez az összeg kiegészül a Fidesz- KDNP frakció további 1 millió forintos felajánlásával, amit köszönök a képviselőtársaimnak. A városvezető tájékoztatott arról, hogy eddig elsősorban cégek jóvoltából 250 szálláshely jött létre Tatán, ezekből két helyszín már meg is telt. Az egyik helyszínen – amit a szállás tulajdonosa szervez – most 44-en vannak, a másik munkásszállón pedig 37 menekültet sikerült elhelyezni. A szállás valamint az étkezés biztosítása mellett az önkormányzat Humanitárius Tanácsa megkezdte a gyermekek napközbeni ellátásának szervezését is, a tatai óvodák és a Csillagsziget Bölcsőde felkészült a fogadásukra, de vannak olyan gyermekek, akik online oktatásban tudnak jelenleg tanulni, amihez a szükséges technikai segítséget természetesen megadja az önkormányzat.

A Szociális Alapellátó Intézményt elérheti bárki, aki segítséget tud nyújtani, vagy segítséget illetve információt szeretne kérni a menekultsegites@szaitata.hu e-mail címen, az éjjel nappal hívható 06-30/114-0716-os, illetve a munkaidőben hívható 34/588-638-as telefonszámon. Németh-Zwickl Nikoletta, az intézmény vezetője elmondta, hogy segítséget nyújtanak a menekültek számára az idegenrendészeti ügyintézésben, az élelmiszerellátás és a szállások megszervezésében, a ruházkodásban valamint az egészségügyi szolgáltatások elérésében. Kérés vagy jelzés minden nap jön, és az adományok is szépen érkeznek, melyeknek köszönhetően sikerült maximálisan felszerelni az átmeneti szállásokat.

Adományok terén továbbra is tartós és főként azonnal fogyasztható élelmiszerekkel, valamint tisztító és tisztálkodási szerekkel segíthetünk: konzervekkel, kis kiszerelésű üdítőitalokkal, ásványvízzel, édességgel, higiéniai termékekkel, toalett papírral, pelenkával, törölközővel, bébiételekkel és evőeszközökkel. Az adományokat – melyeket bármely karitatív szervezetnél le lehet adni – központilag a Máltai Szeretetszolgálat tatai székhelyén, a Vasút utca 64. és 64/a. szám alatt gyűjtik, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között. Az adományozással kapcsolatban a 34-382-842-es telefonszámon lehet kérni további információkat. Aki a menekültek megsegítését és az ezzel kapcsolatos önkormányzati munkát pénzzel szeretné támogatni, az megteheti az önkormányzat támogatási alapjának számlaszámára történő utalással. Számlatulajdonos: Tata Város Önkormányzata, számlaszám: 50440016-10030091.