Folytatódik a szúnyoggyérítés

Tatán és a környező településeken a szúnyoggyérítés a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében az országos szúnyoggyérítési program keretében történik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a megfelelő védettséghez szükséges az önkormányzati finanszírozású szúnyogirtást is elvégezni. Az önkormányzati finanszírozású földi kémiai szúnyoggyérítés a város csak bizonyos, vízhez közeli, vagy egyéb szakmai szempontok alapján meghatározott részeit érinti.

Az önkormányzat finanszírozásából  hétfőn (06.17-én) csak részleges szúnyoggyérítés valósult meg a Kertvárosban, a Remeteségi városrészben, a Fáklya utca környezetében, valamint az Öreg-tó közelében. Kedvező időjárási körülmények esetén 2024. június 20-án csütörtökön a napnyugtát követően még Újhegy térségében, a Fényes-fürdőn, az Angolkertben, valamint a Réti-tavak környékén is megtörténik a szúnyoggyérítés, mely kedvezőtlen időjárás esetén, az ezt követő szélcsendes estén folytatódik.

Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a környezetre nincs káros hatással. A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.