Folytatódik a szúnyoggyérítés május 14-én

Tatán és a környező településeken is a szúnyoggyérítés a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében az országos szúnyoggyérítési program keretében történik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a megfelelő védettséghez szükséges az önkormányzati finanszírozású szúnyogirtást is elvégezni. Az önkormányzati finanszírozású földi kémiai szúnyoggyérítés a város csak bizonyos, vízhez közeli, vagy egyéb szakmai szempontok alapján meghatározott részeit érinti.

Az önkormányzat finanszírozásából az idén május 9-én megkezdődött a szúnyogok elleni védekezés. Eddig csak részleges szúnyoggyérítés valósult meg a Kertváros, Újhegy térsége, az Angolkert, valamint a Réti-tavak környékén. Az időjárási körülmények, valamint szakmai szempontok figyelembevétele miatt nem lehetett tovább folytatni, ezért 2024. május 14-én kedden a napnyugtát követően még a Bacsó B. u. 66. sz. lakótelep és környezete, a Fényes-fürdő, Nagykert városrész, valamint a Réti-tavak környékén még megtörténik a szúnyoggyérítés.

Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a környezetre nincs káros hatással. A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.