Gerlingeni küldöttséget köszöntöttünk

30 fős gerlingeni küldöttség utazott Tatára, a testvérvárosunkból érkezett vendégeket június 9-én Michl József polgármester köszöntötte a Városházán.

A gerlingeni küldöttség utazását Horst Arzt korábbi önkormányzati képviselő és Erich Gscheidle egykori hivatalvezető, városunk kitüntetettjei szervezték. Erich Gscheidle 2012-ben kapta meg Tata Város Zsigmond Király Díját, a Tata és Gerlingen közötti testvérvárosi kapcsolat létrehozása és kiteljesítése érdekében végzett két és fél évtizedes fáradhatatlan és lelkiismeretes hivatali munkája, valamint személyes szerepvállalása elismeréseképpen. Horst Arzt pedig 2017-ben vette át a Zsigmond Király Díjat a magyar-német együttműködés, különösen a Tata és Gerlingen közötti testvérvárosi kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett sokrétű tevékenysége elismeréseképpen.

A Városházán a delegációt Michl József polgármester köszöntötte, aki úgy fogalmazott:- Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a barátságunk tovább erősödjön, és nagy köszönet mindenkinek, aki részt vett ennek a kapcsolatnak az építésében, mely Tata legrégebbi testvérvárosi szövetsége is egyben.

Tata és Gerlingen testvérkapcsolata a rendszerváltás előtt kezdődött. Létrejöttében meghatározó szerepet játszott, hogy Gerlingen a patrónusa a II. világháború után Magyarországról elűzött és Baden-Württembergbe kitelepített németeknek. Az egykori hazában még fellelhető német hagyományok nyomában jutottak el Gerlingen vezetői hozzánk. A testvérvárosi megállapodást 1987. szeptember 18-án Tatán, a Városházán írták alá. Hivatalos testvérvárosi kapcsolataink közül a gerlingeni az egyik legintenzívebb. Az ide érkező testvérvárosi vendégek mintegy negyede gerlingeni, és a programokra kiutazó tataiak közül is minden negyedik-ötödik náluk vendégeskedik, köszönhetően a sokrétű kulturális, sport, idegenforgalmi, ifjúsági és szakmai programoknak.

A 2023-as már az 50. olyan buszos kirándulás, melynek megszervezése Horst Arzt nevéhez fűződik, ezért az önkormányzat egy elismerő oklevelet készített a jubileum alkalmából. Horst Arzt sajnos egészségi állapota miatt az idei útra nem tudott eljönni, ezért az oklevelet Erich Gscheidle vette át Tata polgármesterétől, majd felolvasta a rajta szereplő német szöveget, mely magyarul a következő: „Tata Város Önkormányzata elismerését fejezi ki szeretett gerlingeni barátunknak, Horst Arzt úrnak, Tata város Zsigmond király díjjal kitüntetett díszpolgárának, a Magyarország és Tata széles körben történő megismertetését szolgáló 50 autóbuszos kirándulás megszervezéséért. ”

A testvérvárosi küldöttség többek között a Német Nemzetiségi Múzeumban is járt, ahol megtekintette azt a német nyelvű előadást, melyet „Minket innen elüldöztek” címmel mutattak be idén januárban a magyarországi németek elűzetésének emléknapja alkalmából, s amelyet a tatai múzeum által gyűjtött emlékek alapján Szűcs József múzeumpedagógus rendezett. A küldöttség itt tartózkodása idején számos kirándulást tesz, többek között Zsámbékra is ellátogatnak.