Gratulálunk városunk legeredményesebb sportolóinak!

Tata Város Önkormányzata idén február 20-án rendezte hagyományos sportdíj átadó ünnepségét a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban, ahol 371 érmet vehettek át a 2023-as esztendő legsikeresebb sportolói, edzői, testnevelői és az egyesületek vezetői.

Az eseményen a világversenyeken és magyar bajnokságokon 1.-3. helyezést elért sportolók és szakemberek kapták meg Tata Város Sport Különdíját. Az elismeréssel járó emlékérem hátoldalán idén az újjáépült Jenő-malom épülete látható. A 371 érem 27 sportág képviselőjének munkáját ismeri el, 29 egyesületből.

Az ünnepséget Michl József nyitotta meg. Tata polgármestere elmondta: – Az előző öt évben összesen 1591-en kaptak sportdíjat, emellett 11 tatai sportoló részesült az Esterházy Miksa Viator Sportösztöndíjban. Az elmúlt években sok mindent tudtunk közösen tenni Tata sportjáért, ezért köszönet jár a versenyzőkön kívül minden edzőnek, pedagógusnak és szakembernek, de leginkább a szülőknek, akik sokszor segítik át a holtponton a fiatal sportolókat, és stabil hátteret biztosítanak nekik a mindennapok során. A városvezető kiemelte: – Számos, az önkormányzat által rendezett sportesemény örvend nagy népszerűségnek, például a tavaszi és őszi tófutások, melyeket már 90 alkalommal szerveztek meg. Emellett megérte a 40. évét a szilveszteri futás valamint a Minimaraton is, amely időközben félmaratoni távval bővült. Ezeken a megmérettetéseken a mögöttünk álló időszakban évente 2000 fölötti volt a nevezések száma. A helyi sportéletet éves szinten mára már több, mint 30 nagy esemény színesíti, többek között az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokság és Középtávú Amatőr Magyar Kupa, a Tradicionális Íjász Verseny, a Tatai Regatta, a Nagy Sportágválasztó, a Mikoviny Sámuel Által-ér Túra, vagy a Strandröplabda OB fordulói.

Városunkban jelenleg 47 sportegyesület működik, melyekben 49 különböző sportágat űznek. 2023-ban 20 tatai világbajnoki és 25 tatai európa bajnoki címnek örülhettünk, s az elmúlt év legjobb helyi eredményeit idén is egy kiadványban összegezte a város. A díjátadó ünnepségen Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a kiadvánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: – Ahhoz, hogy ez a sok eredmény megszülethessen, komoly emberi, szülői, edzői, sport és városvezetői teljesítmények szükségesek. A sport pedig valójában egy szellemi teljesítmény, s bár leginkább a fizikai oldalát látjuk, igazából ennek hátterében szellemi munka áll, az olyan kérdésekkel való megküzdés, mint hogy hogyan tudok közösségben dolgozni, hogyan tudom elviselni a vereséget, hogyan győzöm le a saját korlátaimat, hogyan tudok eljutni a fizikai teljesítőképességem csúcsára és hogyan tudom mindezt a fejemben összerakni?  Szabó László a hazai parasport történetének kapcsán a sportcsarnokban hangsúlyozta: – Mára eljutottunk oda, hogy az Országgyűlés 2017-ben meghozott döntése alapján minden évben február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. A fogyatékos sportolók a hazai sportélet büszkeségei, és teljes értékű tagjai a sportolók világának, az irántuk érzett megbecsülés pedig itt, ezen a tatai ünnepségen is érezhető.

A rendezvényen két külön oklevelet adtak át:

-a Footour Futó, Kerékpáros és Triatlon Sportegyesület részére, a város sportéletében, a sportrendezvények szervezésében, különösen az Old Lake Man Triatlonverseny meghonosításáért tett erőfeszítés elismeréseként, és

-a Tatai AC férfi felnőtt labdarúgó csapatának, a kétszeres Megyei Szuperkupa győzelemért.

Szívből gratulálunk minden díjazottnak, az idei esztendőre is emlékezetes versenyeket, jó egészséget és sok sikert kívánunk nekik. A város sportdíjasainak névsorát megtalálják a Tatai Városkapu újság következő lapszámaiban, illetve a csatolt mellékletben.

A február 20-i eseményen közreműködött Jenei Márta, valamint Bán Lili Elza és Vámosi Patrik a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ növendékei, illetve Füstös Bence, Lázin Simon, Major Keve, Maszlavér Bálint, Nagy Kornél, Szakály Ádám és Virágh Nándor, a TSE Akrobasket műsorával.

Sportosan-2024