Grotta 11. – A művészet diadala

A Kuny Domokos Múzeum szervezésében idén már 11. alkalommal nyitották meg a Barlang/Grotta kiállítást a Tatai Vár Törökkori bejárójában, augusztus 5-én.

A kiállításra 40 évnél fiatalabb professzionális képzőművészek, valamint a művészeti egyetemek hallgatói jelentkezhettek festménnyel, grafikával, szoborral, installációval, a már korábban kiállítók pedig meghívottként szerepelhettek korhatár nélkül. Az idei Grottán az érdeklődők 23 képzőművész alkotásait láthatják. Dr. Schmidtmayer Richárd, a tatai múzeum igazgatója a tárlattal kapcsolatban kiemelte: – A kiállítás jó alkalom arra, hogy a kortárs képzőművészetet közelebb vigyük a művészetkedvelőkhöz, és kicsit előtérbe is helyezzük, mivel az elmúlt évek során tapasztaltuk annak a jeleit, hogy számos esetben talán nem az őt megillető helyen van a kreatív, szellemi munka megítélése.

A Grotta két kurátora ebben az esztendőben is Kövesdi Mónika és Kammerlohr-Kováts László volt, a tárlat témája, címe pedig a Sol Invictus, azaz Legyőzhetetlen Nap. Kóvesdi Mónika elmondta: – Az idei hívószót, alcímet Kammerlohr-Kováts László kurátortársam határozta meg. A Sol Invictus rendkívül magasztos cím, amely a napisten kultuszára vezethető vissza, de itt a Grottán a művészet győzelmét jelenti, s ez a kicsengés talán jól is fog esni mindenkinek, aki végig nézi a válogatást. A fény ünnepléséről van tehát szó, és fény nélkül a művészet nem létezik – fogalmazott a művészettörténész, aki hangsúlyozta, hogy a Grotta 2023-ban a fényről, a művészet diadaláról, az újjászületésről és a megújulásról szól, ami egyben az újonnan csatlakozott fiatal alkotók bemutatását is jelenti.

A tatai kortárs kiállítás az elmúlt évtizedben számos fiatal művésznek adott lehetőséget a bemutatkozásra, bizonyítva, hogy szükség van művészetre és szükség van a művészek közösségi összefogására is. Michl József polgármester a megnyitón úgy fogalmazott: – Mai világunkban, melyben egyre nagyobb teret hódít a mesterséges intelligencia és technológia, nagyon fontos, hogy a kortárs művészek alkotásaikon keresztül megerősítsenek minket a társas, érzelmi és transzcendentális kapcsolatainkban.

A tárlat augusztus 27-ig látogatható, a Tatai Vár nyitvatartási idejében, keddtől vasárnapig 9:00 és 17:00 óra között.