Hamarosan a látogatók előtt is kinyitja kapuit a megújult Tatai Csillagda

A TIT Komárom-Esztergom Vármegyei Egyesület és a Szlovák Központi Csillagvizsgáló szervezésében rendezték a STARS CONNECT US, a „Csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül” projekt tatai záróeseményét és sajtótájékoztatóját a megújult csillagda épületében, szeptember 21-én.

A TIT vármegyei egyesülete és szlovák partnere sikeresen pályázott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül a STARS CONNECT US elnevezésű projektre, melynek teljes költségvetése 701.586,79 euró. A projekt fő célja a Komárom-Esztergom Vármegye-Nyitra Megye határ menti régió két legfontosabb csillagvizsgálója – a Szlovák Központi Csillagvizsgáló és a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum /Tatai Csillagda – közötti hosszú távú együttműködés megerősítése és továbbfejlesztése volt.

A projektzáró eseményen Kovaliczky István, a TIT KEM Egyesület igazgatója mondott köszöntőt, majd történeti visszatekintésében egészen 1841-től, a TIT jogelődjének megalapításától kezdődően idézte fel a múltat, részletesen ismertetve a Tatai Csillagda történetét, az elmúlt évek eseményeit, és a fejlesztés mögött álló projekt lépéseit.

A két partner a projekt során több közös tudományos programot szervezett Tatán és Ógyallán, ezek célja a magyar kollégák oktatása volt a Nap és a meteorok megfigyelésével összefüggésben. A felkészítés az elméleti alapok és a gyakorlati ismeretek elsajátítására egyaránt vonatkozott. A Nap és a meteorok megfigyeléséhez ugyanolyan speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát, rádióvevőt, szoftvert és nagy látószögű optikát szereztek be, majd megkezdődhetett a csillagászati megfigyelések sorozata. A tatai amatőr csillagászok szakmai tanulmányutakon keresték fel a sárréti UMa Astronomy Egyesületet és a szenci SOLAR Egyesületet, ahol betekintést nyertek a szlovák civil szervezetek mindennapi életébe, működésük feltételrendszerébe, terveikbe és lehetőségeikbe. Természetesen megismerhették az ismeretterjesztési munkát, megfigyelési technikákat és eszközöket is, az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóban pedig működés közben láthatták a profi csillagászok megfigyelési eszközeit.

A 2021/2022-es tanévben a Komárom-Esztergom vármegyei és a Nyitra megyei iskolák 5.-8. évfolyamos diákjainak nemzetközi csillagászati diákvetélkedőt, a 3.-4. évfolyamos tanulóknak pedig képzőművészeti versenyt hirdetett meg. A csillagászati vetélkedőre 27 magyar és 11 szlovák csapat nevezett, a képzőművészeti versenyre pedig 48 hazai és 60 határon túli alkotás érkezett.

A mögöttünk álló időszakban a projekttel összefüggésben több szakmai eseményt is megvalósítottak, például egy Nemzetközi Napórás Konferenciát Tatán, Napfizikai konferenciát Pöstyénen valamint egy programot a 150 éves ógyallai csillagvizsgálóról.

A két csillagvizsgáló történetéről és jelenéről közös kiadványt jelentettek meg  háromnyelvű változatban (SK-HU-EN), emellett egy gyerekeknek szóló csillagászati témájú kifestő könyvet is megalkottak, magyar és szlovák nyelven. Elkészült a TIT Komárom-Esztergom Vármegyei Egyesület honlapjának  frissítése, továbbfejlesztése és mobileszközökre történő optimalizálása. A tataicsillagda.titkom.hu oldalon a látogatók rendelkezésére bocsátott főbb információk (alapinformációk, szolgáltatások, nyitva tartás, stb.) angol, szlovák és magyar nyelven is elérhetőek lesznek. A gyűjteménytárgyak gazdagítása érdekében Ógyallán elkészült két történelmi eszköz másolata (Fritsch-Forster brachyt teleszkóp és Konkoly-féle meteoroszkóp), amelyek eredeti változatai az ógyallai Konkoly Thege Miklós Múzeumban, illetve a tatai Posztoczky Károly Múzeumban találhatóak. Az ógyallai Konkoly Thege Miklós Múzeumban a kiállított tárgyakhoz QR-kódokat helyeztek el, amelyek lehetővé teszik a részletesebb információk elérését.

A projekt egyik látványos eredménye a Tatai Csillagda bővítése, felújítása, amely egyrészt lehetővé teszi, hogy professzionális megfigyeléseket végezzenek a Szlovák Központi Csillagvizsgáló tudományos munkájához, másrészt pedig az érdeklődő közönséget is szolgálja, hiszen helyet biztosít a látogatóknak nyújtott új szolgáltatások számára, valamint ennek köszönhetően méltó otthont talált az interaktív múzeumban kiállított Posztoczky örökség is. Tata Város Önkormányzata, hozzájárulva a fejlesztéshez, a Tatai Csillagda parkolóinak megépítésével, gyepesítéssel, földfeltöltéssel gazdagította a projektet. Városunk egyébként régóta együttműködik az egyesülettel, egy közművelődési megállapodás keretén belül is.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón gratulálva a projekthez kiemelte: – Az önkormányzat jó szívvel támogatja hosszú évek óta a csillagdát és az itt zajló munkát. Nagyon jó döntésnek bizonyult, amikor az ingatlant értékesítettük a TIT-nek, majd a vételár nagy részét vissza is fektettük a projektbe, hiszen egy olyan dolog jött létre, aminek biztosan nagy haszna van és lesz is a közösségünkben. A városvezető hozzátette: – Külön köszönöm azt a lelkesedést, szeretetet, amellyel a Posztoczky hagyatékot őrzik, gondozzák, és köszönet a Pons Danubii EGTC munkatársainak is, akik szintén aktívan részt vettek a projektben.

A TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum az érdeklődők számára még nem látogatható, de hamarosan megnyílik a közönség előtt is.