Hamarosan kinyílnak a Malomkert kapui

Bejárást és sajtótájékoztatót tartottak az Angolkertben, a megújult Jenő-malomnál május 4-én, az „Angolkert Malomkert – Angolkerti rehabilitáció III. üteme” című projekt kapcsán.

A helyszínen új életre kelt a malom épülete, amelynek környezetében egy vizes élménypark is helyet kap. A fejlesztés célja egy olyan helyi adottságokra épülő ipartörténeti és kulturális attrakció kialakítása, amely akár egymagában, akár Tata más turisztikai látványosságaival összekapcsolódva kínál programlehetőséget minden korosztály számára. A projekt során helyreállították a műemléki védettségű Jenő-malmot, az épületben kiállítást rendeznek be, s a falai között egy interaktív tér nyílik majd, melyben a tatai malmok belső működését, munkafolyamatait lehet megismerni. Mellette, az egykori fürdő területe átalakulva új funkciót kap, különböző (őrlő-, fűrész-, kalló-, és hajó) malomszerkezetek működési elvének bemutatására nyújtva lehetőséget.

A sajtótájékoztatón Michl József polgármester elmondta: – A beruházás 2021 őszén indult, a tervezése azonban ezt megelőzően sok éven át zajlott. A helyszínen a 2000-es évek elején zárta be az akkori önkormányzat a valamikori Kristály fürdőt, s a megválasztásomat követően megvizsgáltuk annak a lehetőségét, hogy épülhetne-e itt egy fedett uszoda, de a műemlékvédelem ehhez nem járult hozzá. Mivel egy nyitott strandot egy évben csupán bő három hónapon át lehet üzemeltetni, mi egy olyan fejlesztést szerettünk volna ide, amit egész évben látogathatnak a tataiak és a hozzánk érkezők. Ezért megvásároltuk a még romos állapotban lévő Jenő-malmot, s ebből jött az ötlet egy olyan malomkert építésére, amelyben a tatai malmoknak és a tatai molnároknak állíthatunk emléket.

A Jenő-malom emeletén egy konyhát rendeznek be, ahol a kenyérsütést is ki lehet próbálni és workshopokat lehet szervezni, emellett az épületben bemutatják azt a folyamatot, melynek során a búza lisztté alakul, s ehhez kapcsolódóan a Malomkert egy kis területén búzát is fognak termeszteni.

A Malomkert a tervek szerint a Tatai Sokadalom hétvégéjén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.