Hamarosan lehet pályázni az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjra

Az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíj volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet Tata Város Önkormányzata rendezett június 16-án az Esterházy-kastélyban.

Az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjalap létrehozását 2021. októberében jelentette be az önkormányzat és a Műdijó (Művészetekkel és Divattal a Jótékonyságért) Alapítvány, miután szeptemberben helyi vállalkozások, cégek részvételével jótékonysági estet szerveztek az alapítvány kezdeményezésére. Az esemény sikerrel zárult, 31 vállalkozás nyújtott támogatást, s összességében az esten lezajlott aukcióból és egyéb adományokból mintegy 3,5 millió forint gyűlt össze az ösztöndíjat kezelő Mecénás Közalapítvány számlájára.

A kastélyban megrendezett sajtótájékoztatón Rigó Balázs, Tata alpolgármestere elmondta: – Esterházy Ferencnek a kastély utolsó uraként szoros kapcsolata volt a művészetekkel, mecénás volt, aki zenészként, zeneszerzőként is alkotott, megalapította Tata első hivatalos zeneiskoláját, valamint fesztiválokat szervezett. Városunk legújabb ösztöndíjával kapcsolatban Rigó Balázs kiemelte, hogy az ösztöndíj nem lesz teljes mértékben szabadon felhasználható, hanem kifejezetten művészeti tevékenység megvalósítására vonatkozik majd.

A jelentkezők pályázhatnak eszközvásárlásra, amely az országos és nemzetközi versenyekre való felkészülést, a szakmai fejlődésüket támogatja, valamint útiköltség térítésre, amely segíti a pályázók eljutását a különböző versenyekre, kiállításokra, illetve az azokra felkészítő szakkörökre, táborokra.

Lévai Ádám, a Mecénás Közalapítvány elnöke tájékoztatott arról, hogy a lehetőség főleg Tatáról származó, a művészeti alap és középfokú végzettséget korábban itt megszerző fiataloknak, pályakezdőknek szól, akik öt évnél nem régebben fejezték be felsőfokú tanulmányaikat a művészet bármely területén, országos vagy nemzetközi versenyeken, kiállításokon kiemelkedő teljesítményt értek el, és szakmai fejlődésükhöz további támogatásra van szükség.

A pályázatok elbírálásában külső szakértők is segíteni fognak. Az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíj pályázati kiírására várhatóan június 22-én szerdán kerül sor, a részleteket az érdeklődők megtalálják majd a tata.hu weboldalon.

A sajtótájékoztatót követően a helyszínen „Zene a kastélyban” címmel rendezték meg Ácsné Szily Éva hegedűtanár növendékeinek bemutatkozó hangversenyét.