Három tatai elismerés született a vármegyei önkormányzat éves díjátadóján

Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata idén december 7-én tartotta díjátadó ünnepségét Dorogon, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében, ahol három tatai elismerés is született idén.

Az éves díjátadón hagyományosan minden esztendőben kitüntetik a vármegye legjobbjait, különböző kategóriákban. Idén elismerésben részesítették többek között a vármegye mentődolgozóját, polgárőrét, rendőrét, tűzoltóját, vám és pénzügyőrét is. Az eseményen Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt, melyben hangsúlyozta: – Kiemelkedő jelentőségű esemény a díjak átadása, ilyenkor ismerjük meg azokat a személyeket, szervezeteket, akik sokat tesznek vármegyénk hírnevének öregbítéséért, akik szakmai alázattal, kiemelkedő szakmai tudással végzik munkájukat. Akik áldozatos odaadással óvják az itt élők biztonságát, őrzik egészségünket, sportteljesítményükkel hírül viszik a világnak hazánk és szűkebb hazánk kiváló eredményeit. Ők a hétköznapi dolgokat nem hétköznapi módon művelik.

A vármegyei önkormányzat 2023-ban három tatai elismerést adományozott:

Komárom-Esztergom Vármegyéért Díjat kapott Márkus Gábor, a Tatai Református Gimnázium tanára, a magyar és a helyi történelem tanítása, a vármegye helyi értékeinek megismertetése, népszerűsítése területén végzett lelkes és lelkiismeretes, kiemelkedő munkájáért. Az indoklás többek között így fogalmaz „A 2005/2006-os tanévben induló Tatai Református Gimnázium alapító tantestületének tagja, és azóta is a gimnázium történelemtanára. Munkáját a folyamatos megújulás jellemzi. Bíztatására, lelkesítésére diákjai rendszeres résztvevői a különböző történelmi versenyeknek. Kiemelt figyelmet fordít a magyar és a helyi történelem eseményeit, a helyi értékeket feldolgozó versenyekre, vetélkedőkre való felkészítésre. Évek óta szívügye, hogy a „Megismerem, megszeretem, megőrzöm” Vármegyei Értéktár Vetélkedőre és a Hungarikum Vetélkedőre készítsen fel iskolai csapatot. A felkészítés során diákjaival felkeresik a vármegyei értékeket, azokat bemutató kisfilmeket készítenek. Az iskola csapata a 2019/2020-as és a 2022/2023-as tanévben is megnyerte a vármegyei vetélkedőt, és az országos döntőben első, illetve harmadik helyen végzett.

Komárom-Esztergom Vármegye Sportjáért – 2023. díjjal ismerték el Kun Anna vívót, az OMS-Tata Vívó Sport Egyesület sportolóját, aki a díjat egy későbbi időpontban veszi át. Az elismerés indoklása szerint a 2021-2022-es szezonban a felnőtt összetett világranglistán a 3. helyen végzett. Mindent megtesz azért, hogy még több dicsőséget szerezzen szülővárosának, s hosszú távon is a tatai vívóklubnál képzeli el sportolói pályafutását. Kun Anna jelenleg kijutó helyen van a 2024-es párizsi olimpiára. Sikeres kvalifikáció esetén reális esélye van az éremszerzésre is. Anna követendő példa lehet a szülővárosa fiataljai előtt a sportágában elért eredményeivel, a magánéletében való viselkedésével és tanulmányi eredményeivel egyaránt.

Komárom-Esztergom Vármegyéért Szakmai Díjat kapott a tatai Kuny Domokos Múzeum. A díj indoklása hangsúlyozza: „A múzeum Tata városában számos civil egyesülettel, valamint helyi közösséggel működik együtt. Emellett a német nemzetiségi identitás erősítése érdekében nemcsak hazai nemzetiségi önkormányzatok, közösségek és egyesületek, hanem németországi szervezetek is közösen tevékenykednek a múzeummal. Mérföldkőnek tekinthető a Kuny Domokos Múzeum életében, hogy 2019-ben elsők között lett a „Közösségi múzeum” cím birtokosa. 2020-ban nagy előrelépés történt a tudományos bázis megteremtésében, a tudományos kutatómunka publikálásának, népszerűsítésének jelentős példája volt a 2022-ben Fellner Jakab építész tiszteletére életre hívott emlékév, számos kulturális, tudományos és ismeretterjesztő program megvalósításával. Az intézmény munkáját 2020-ban Múzeumpedagógia különdíjjal, 2021-ben Múzeumpedagógia Nívódíjjal értékelte a Szentendrei Szabadtéri Múzeum szakmai közössége. A Kuny Domokos Múzeum vezető szerepét az elmúlt évek eredményei alapján elismerik a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűjtemények is.  A múzeum szakmai tevékenységével, felkészültségével nemcsak a városi és a környező települések, hanem a vármegye, és így az Értéktár Bizottság munkáját is segíti.”

Szívből gratulálunk a tatai díjazottaknak a vármegyei elismerésekhez, további sok inspirációt, energiát és jó egészséget kívánunk a munkájukhoz!

(Fotók: Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata.)