Három új pályázattal támogatja a kormányzat a fogyatékosok ellátását segítő civil szervezeteket

Fogyatékossággal élő embereket segítő szervezetek számára kiírt új pályázati programokat jelentett be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára január 23-án Tatán, az Esőemberekért Egyesület Somogyi Béla úti nappali ellátó intézményében.

Fülöp Attila az eseményen elmondta: – Nehéz időszakot élünk és kiszámíthatatlan körülöttünk a világ, ezért ebben a veszélyekkel teli időszakban a magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy biztonságot teremtsen fizikailag és szociális területen egyaránt. Utóbbi azt is jelenti, hogy a nap, mint nap komoly munkát végző szociális intézmények stabil működését elősegítsék.

Ennek a célkitűzésnek köszönhetően az államtitkár három pályázatról adott tájékoztatást, melyek összesen 342 millió forint értékben nyújtanak segítséget a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet lebonyolításában. Az első pályázat az autista személyek ellátását biztosító szociális intézményeknek kerül kiírásra, fenntartás és működés költségeire 114 millió forint értékben. A második pályázat ugyancsak 114 millió forintot biztosít fogyatékosok bentlakását vagy nappali ellátását biztosító szervezeteknek, szintén működési költségekre, mindkét pályázat civil fenntartóknak, egyesületeknek, alapítványoknak szól. A harmadik pályázat 114 millió forinttal az ún: otthonsegítést támogatja, amely ma hazánkban 10 megyében működik, 10 szolgáltatón keresztül, 320 családot érintve.

Fülöp Attila a tatai sajtótájékoztatón kiemelte, várják a pályázatok igénybevételére jogosultak jelentkezését, az első két pályázat esetében február 24., míg a harmadik esteében március 3. a határidő.

Schenk Lászlóné, az Esőemberekért Egyesület elnöke köszönetet mondott a helyszínen a kormányzattól évek óta kapott támogatásért. Ahogyan fogalmazott, a számok mögött az a fontos gondolat húzódik meg, hogy a támogatásokkal, pályázatokkal az állam elismeri és értékeli a civil szociális szolgáltatók fogyatékosokért végzett munkáját.