Helyére került a Kapucinus Templom huszártornya

Február 19-én szombaton helyére emelték a huszártornyot, amely immár teljesen megújulva díszíti a Kapucinus Templom tetejét.

A Magyar Kapucinus Delegáció, a tatai Kapucinus Templom tulajdonosa, tavaly januárban kezdte meg a templom és rendház tetőszerkezetének felújítását, s 2021 szeptemberében emelték ki a helyéről a huszártornyot. A kivitelezési munkák akkor a sekrestye feletti részen zajlottak, ahol a tetőszerkezet legsúlyosabb meghibásodása keletkezett. A huszártorony és az utólag applikált tetők összeépítései mentén ázott a szerkezet. A kilenc tetősík csatlakozási vonalaiban az elöregedett, vegyes állapotú vápák számtalan résen engedték át a vizet, és megindult a faanyag biológiai károsodása. A fő tartóelemeket, a rideg, törött vagy lyukas bádogozásokat és a megcsúszott, vízzáró tulajdonságait veszített zsindelyezést is cserélni kellett.

Mindez állványzatról sokkal veszélyesebb, körülményesebb és költségesebb lett volna. A döntő momentum mégis az volt, hogy a torony két ellentétes sarkán lévő oszlop csaknem teljes keresztmetszetében farontó gombák és rovarok áldozata lett. A kritikus állapot miatt a csere nem volt biztonsággal kivitelezhető. A torony felső részét ezért tavaly szeptember 18-án egyben leemelték. Ezt követően, a templom mögötti udvaron a kiterjedt károsodások miatt nem javításra, hanem egy pontos másolat elkészítésére került sor, a visszaépített toronyrész időtállóságának 200-250 évre növelése érdekében. Az új huszártorony a legjobb minőségű, két oldalán hasított zsindelyfedést kapta, aminek készítési módja az elmúlt századok alatt nem változott, kétkezi munka maradt.

A toronyban lévő harangszerkezetet már a tavaly őszi leemelés előtt harangszakértők kiszerelték, az 1966-ban öntött harangot felújított szerelvényekkel, új húzószerkezettel és vezérléssel fogják visszaépíteni az új toronyba. Szemközt a Harangláb, emitt a huszártorony, két egymástól távol eső korszak mestereinek összehangolt munkáját dicsérik, és élvezik gazdáik évszázadokon átívelő gondoskodását.

A tetőfelújítási munkákat Urbanics János ács- és tetőfedőmester végzi, aki 2018-ban „Az Év tetője” Nívódíj pályázaton ácsszerkezet szekcióban fődíjat kapott a búbánatvölgyi Zen-templom építéséért. A kivitelezést tervezői művezetés keretében hétről-hétre nagymértékben támogatja szakértői tevékenységével Besey László tartószerkezeti tervező, aki jelenleg számos egyéb munkája mellett az esztergomi bazilika felújítási munkáiban is aktívan részt vesz.

A huszártorony leemeléséről készített videófilmet Tata Város Hivatalos Facebook oldalán lehet megtekinteni.