Idén 10 éve működik a Csillagsziget Bölcsőde speciális csoportja

Szakmai napot rendeztek a Tatai Csillagsziget Bölcsődében március 19-én. Az eseményre meghívott fejlesztő szakemberek, gyermekorvosok, védőnők a korai fejlesztésről és a speciális csoportban zajló munkáról, a sajátos nevelési igényű gyermekek bölcsődei ellátási lehetőségeiről kaptak tájékoztatást.

A bölcsődében kiemelt figyelmet fordítanak az eltérő fejlődésű, különleges bánásmódot igénylő kisgyermekek gondozására-nevelésére, valamint a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására. Fekete Éva intézményvezető az eseményen elmondta: – 2014 október 2-án indult el az önkormányzat támogatásával a speciális csoport, hat, sajátos nevelési igényű kisgyermekkel, közülük többen voltak mozgásukban nagymértékben akadályozottak. A kezdetek óta 32 kisgyermeket fogadtunk, ezzel sok családnak nyújtottunk segítséget a kicsik napközbeni ellátásában, és abban, hogy az anyukák munkába állhassanak. Emellett, átlagos fejlődésű gyermekekkel egy csoportban, teljes integrációban pedig 37 sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésre és gondozásra jogosult gyermeket láttunk el.

A speciális csoportba bekerülő gyermekek nagy lehetőséget kapnak a korai életszakaszban történő fejlődésükhöz, segíti őket konduktor végzettségű kisgyermeknevelő, gyógypedagógiai asszisztens, a szakszolgálat tanácsadója. A bölcsődének van főállású gyógypedagógusa is, aki korai fejlesztéses gyerekekkel foglalkozik, de olyan kicsikkel is, akikkel kapcsolatban még nem született szakértői vélemény, azonban jelzés érkezett a szülőktől vagy a kisgyermeknevelőktől arra vonatkozón, hogy valamilyen eltérést, megrekedést tapasztalnak a fejlődésükben. A márciusi szakmai tanácskozás ötletét az adta, hogy miután idén már 10. éve működik a speciális csoport, a bölcsőde munkatársai szerették volna bemutatni az ott zajló munkát, a kisgyermekek mindennapjait, eredményeiket.

Hosszú volt az út, míg idáig eljutottunk, kezdetben nagyon egyszerű körülmények között dolgoztunk, de mára mind a tárgyi, mind pedig a személyi feltételek adottak ahhoz, hogy megfelelőképpen fejlesszük, gondozzuk az ezt igénylő kicsiket – fogalmazott Fekete Éva.