Idén is a Sokadalom megnyitóján adták át a Városi Művészeti Díjakat

Június 17-én délután hagyományosan a tisztástánccal és felvonulással nyílt meg a Tatai Sokadalom. A három napos népművészeti fesztivál június 17. és 19. között idén is az Angolkertben várja az érdeklődőket a Kenderke Néptáncegyesület szervezésében.

A Sokadalom megnyitóján először Michl József köszöntötte a résztvevőket. Tata polgármestere köszönettel idézte fel Kun Lajosné Kati néni, az idén 40 éves Kenderke Műhely alapítójának alakját, köszönetet mondott lányának, Kun Katalinnak, aki tovább folytatta és kiteljesítette a munkát, valamint a harmadik generációnak, Farkas Emőkének, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi igazgatójának is. Isten éltesse azokat, akik szeretik, éltetik és erősítik a magyar hagyományainkat, a Kenderke minden munkatársát, diákjait, a Pötörkét, a megye művészeti együtteseit és a fellépő gyerekek szüleit – mondta a városvezető.

A köszöntők sorát Bencsik János országgyűlési képviselő folytatta, aki hangsúlyozta, egy nemzet akkor él igazán, ha hagyományait, szokásait, nyelvét és kultúráját átadják és megélik generációról generációra, ahogyan ez a Kenderke elmúlt évtizedeiben is történt. Végül a Kenderke nevében Farkas Emőke osztotta meg gondolatait. A művészeti iskola igazgatója először nagymamájára, Kun Lajosnéra visszaemlékezve elmondta, ő vetette el a kendermagot, amelyből édesanyja, Kun Katalin egy égig érő fát növesztett. Most itt ülünk az égig érő fa tetején, melynek levelein és ágain ezrek énekelnek és táncolnak – fogalmazott Farkas Emőke.

Az esemény megnyitóján került sor a Városi Művészeti Díjak átadására. Művészeti díjra jogosult minden tatai lakcímmel rendelkező diák, illetve Tatán működő csoport, mely bármely művészeti ághoz tartozó nemzetközi, országos vagy regionális szintű versenyen 1.-5. helyezést ért el, vagy ilyen versenyen kimagasló művészeti munkájáért egyéb díjazásban, például különdíjban részesült. A díjra jogosultak a felkészítő tanárok, művésztanárok, oktatók, akiknek növendékei sikeresen szerepeltek. A mögöttünk álló tanév már gazdagabb volt művészeti versenyekben és rendezvényekben, mint az előző, a tatai tehetségek és tanáraik pedig számos alkalmat megragadtak arra, hogy megmérettessék magukat. 2022-ben ennek köszönhetően 7 iskola közel 180 diákját díjazta Tata Város Önkormányzata, szívből gratulálunk nekik a szép eredményekhez!

A Tatai Sokadalom ezen a hétvégén belépő nélkül látogatható, a helyszínen mintegy félszáz program nyújt kikapcsolódást, melyekről bővebben tájékozódhatnak a tata.hu valamint a kenderke.hu weboldalakon.