Idén is életbe lépett városunkban a tűzijáték tilalom

Ismét csendesen ünnepelheti az új esztendő beköszöntét városunk, hiszen egy 2018-ban elindult civil kezdeményezés nyomán született rendelet értelmében Tatán november 1. és február 28. között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018 őszén szavazott arról, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védjük meg az Öreg-tavon telelő vadludakat, a vízimadarakat ugyanis elriasztják a különböző erős hanghatások. A rendelet hatálya alá eső terület jól látható a mellékelt térképen.

A szabályozás évek óta országos érdeklődést vált ki, televíziós beszámolók és az írott sajtóban megjelent cikkek tucatjai foglalkoztak a tatai példával. A National Geographic weboldalán idén novemberben megjelent cikk szerint német kutatók arra jutottak, hogy a tűzijáték tartósan megváltoztatja a madarak viselkedését. Az írás beszámol arról, hogy milyen károkat okoz, ha a szilveszteri ünneplés kiegészül a bárki által szabadon megvásárolható pirotechnikai eszközök durrogásával. A mérések egyébként azt is megállapították, hogy a madarak nemcsak a hang- és fényhatásoktól menekültek, hanem attól a sok káros anyagtól is, amit a tűzijátékok a levegőbe engedtek a felrobbantásuk során. A weboldal egyébként korábban 2018-ban közölt már egy cikket Tatáról, „Egy város, ahol fontos a telelő madarak nyugalma” címmel, amelyben kiemelték, Tata az első olyan város Magyarországon, ahol természetvédelmi okokból nem megengedett a tűzijáték az év egy bizonyos időszakában, illetve, hogy az önkormányzati rendelettel a település vezetése és a jogkövető, természetkedvelő állampolgárok így hozzájárulnak ahhoz, hogy Tata ezután is a „Vadludak Városa” maradhasson. A Jegyző és Közigazgatás címet viselő, igazgatásszervezési, területfejlesztési és informatikai szaklap 2022-es őszi számában jelentetett meg egy összefoglaló és átfogó cikket a tűzijátékokról, melyben Tatáról így írnak: „Kivételes rendelet egy kivételesen természetbarát településen…” A cikkben olvasható, hogy a témában a legismertebb helyi rendelet a tatai, amely a tűzijáték használatát térben és időben korlátozza, pontosan körülhatárolva a tilalmazott zóna területét. Emellett a szaklap írása idézi dr. Horváth József, Tata jegyzőjének tájékoztatását is, miszerint a Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportjának beszámolójából megtudhatjuk, hogy 2018 szilveszterén a ludak 60 %-a, 2019 szilveszterén a ludak 100 %-a, 2020 szilveszterén a ludak 70 %-a, 2021. szilveszterén a ludak 60 %-a maradt az Öreg-tavon. Ez óriási előrelépés, hiszen a korábbi években a vadludaknak átlagosan 30 %-a tartott ki a tavon szilveszter éjszaka, de voltak évek, amikor az összes vadlúd hetekre elriadt a tóról.

A rendeletet már elfogadása után is sokan üdvözölték Tatán, többek között a kutya és kisállat tulajdonosok, hiszen számos vizsgálat igazolja, hogy a tűzijáték okozta hanghatások a kis kedvencekre is rossz hatással vannak.

Ne feledjük, február 28-ig tehát városunkban tilos használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket! 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó termék, pl: a tortagyertya, recsegő lepke, durranó borsó-ezeket nyugodtan használhatjuk. 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó termék, amelyet a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak, pl: a római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán, és 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék az a közepes kockázattal járó termék, amelyet a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre pl: a magas hatóanyag tartalmú rakéták.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a környezetünkre, és ne feledjük, a rendelet betartásával a saját nyugalmunkat is óvjuk, különös tekintettel az idősekre és a gyermekekre!