Idén is felvonulással emlékeztünk az 1956-os forradalom tatai eseményeire és szereplőire

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében a forradalom tatai kitörésének évfordulóján, október 26-án délután rendezték „Minden a vérükből termett” címmel a forradalom és szabadságharc helyi szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulást.

Az esemény a következő emlékhelyeket érintette:

-Kossuth tér, Tatai Református Gimnázium – dr. Némethi László emléktáblája,

-Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája,

-Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája,

-Tópart – 1956-os kopjafa,

-Kodály tér – Hősök emlékműve,

-Ady Endre utca, rendőrség -1956-os emléktábla,

-Baji út – 1956-os emlékkő.

A felvonulás utolsó állomása a hagyományoknak megfelelően idén is Bajon, az egykori laktanya előtti emlékkőnél volt, ahol a Tatai Kistérségi Többcélú Társulás is tisztelgett a forradalom hősei előtt. A helyszínen Schunder Tibor, Baj község polgármestere mondott beszédet, felelevenítve az 1956. október 27-i baji sortűz eseményeit. Schunder Tibor elmondta: – Már elhelyeztünk egy koszorút Wittner Mária emlékére, aki itt volt velünk az emlékhely avatásán, majd több alkalommal is a megemlékezéseinken. 2022.  szeptember 14-én hunyt el. Az 1956-os forradalom idején szabadságharcosként a Corvin közben és a Vajdahunyad utcában segítette bajtársait. 1956. november 4-én a szovjet invázió során az Üllői úton aknarepeszektől megsérült. Megtorlásként halálra, később életfogytiglani börtönre ítélték, csak 1970-ben szabadult. 2006 és 2014 között országgyűlési képviselő volt, számos elismerés, kitüntetés birtokosa. 1991-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, valamint 1956-os emlékérmet vehetett át, 2006-ban Szent István díjat, 2016-ban Emberi Méltóságért díjat kapott. Ezentúl a nyolc fiatallal együtt rá is fogunk emlékezni e helyen – fogalmazott Baj polgármestere. Schunder Tibor hangsúlyozta: – Minden időszaknak megvannak a maga harcai, függetlenségünkért, szabadságunkért, és ezzel együtt megszületnek az adott kor hősei is. A mai és a XXI. századi generációnak a tiszte, hogy minden rendelkezésre álló békés eszközzel kivívja és megtartsa Magyarország nemzeti önrendelkezését. Ebben szerepe van a kormánynak, az államnak, az önkormányzatoknak, a felelős ellenzéknek, a kis közösségeknek és az egyénnek is, ahogyan az 1956-os forradalomban is szerepe volt a magyar nemzet minden szintjének és alkotóelemének. 1956 tehát nem csak az örökségünk, hanem egy évszázados, évezredes erkölcsi tisztességnek a megtestesülése is, melyet ugyan más világban, más korban és más eszközökkel, de nekünk is büszkén tovább kell képviselnünk.

A felvonuláson közreműködött a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével, a Bláthy Színpad tagjai, a Vaszary János Általános Iskola diákjai, a Peron Tehetségközpont növendékei valamint Michl-Perczell Anita.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezések programsorozatának záróeseménye november 4-én, pénteken 18:00 órakor kezdődik a Piarista Rendház dísztermében, ahol a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad koncertet a nemzeti gyásznap alkalmából.