Idén is konferenciával emlékeztek Magyary Zoltánra

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT), Tata Város Önkormányzata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Magyary Zoltán Szakkollégiuma szervezésében idén július elsején rendezték a Magyary konferenciát Tatán, a Magyary Házban.

A 2024-ben 29 éves Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a múlt század közepén működött Tatai Népfőiskola nyomdokaiban járva jött létre, hogy az élethosszig tartó tanulás jegyében ápolja és adja tovább Magyary Zoltán szellemi örökségét, munkásságát. A társaság elnöksége hagyományt teremtett azzal, hogy a névadó születésnapja alkalmából évente megszervezi a szakmai konferenciát.

Borsó Tibor, a MZNT elnöke úgy nyilatkozott: – 1995-ben a társaságunk alapítói döntöttek arról, hogy milyen irányban haladva és milyen elvek mentén tesznek valamit a közösségért, s a két alappillér az egykori Tatai Népfőiskola és Magyary Zoltán munkássága lett. A Magyary konferenciát 2008 óta szervezzük, és bár a közigazgatástudós születésnapjához kötődik, az eseményt egy egész éves munka előzi meg. A konferenciákra mindig olyan előadókat hívtunk, akik valamilyen új nézőponttal, kutatási eredménnyel gazdagították a tudásunkat Magyary Zoltánról, majd ebből alakult ki, hogy olyan témák is napirendre kerüljenek, amelyek a mának szólnak, napjaink köz és államigazgatási fejlesztéseiről, elképzeléseiről.

Az esemény előtt idén is megkoszorúzták az Öreg-tó partján álló Magyary szobrot, melyet 20 évvel ezelőtt állítatott a Tatai Helytörténeti Egyesület. A szobor előtt, emlékező beszédében dr. Kis Tiborné, az egyesület elnöke elmondta: – 2004 március 27-én avatták fel a szobrot a Helytörténeti Egyesület kezdeményezésére. Ez volt hazánkban a közigazgatástudós első szobra, korábban a tiszteletére Tata Barátainak Köre a Járási Hivatal falán, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság pedig a tudós szülőházának falán avatott  emléktáblákat.

A Magyary konferencia szakmai programjának a nemrégiben megnyílt Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár adott otthont. A helyszínen, a köszöntők sorában Michl József polgármester úgy fogalmazott: – Hálásak vagyunk, amiért ma olyan időszakban élünk, amikor a közigazgatás szolgálóleányként tudja támogatni az önkormányzatok és az államigazgatás, a kormányzás munkáját, ezt pedig hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik a köz szolgálatában dolgoznak.

A tudományos konferencián részt vett Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is, aki a szakmai programban „A közigazgatás a digitális forradalom küszöbén” címmel tartott előadást. A miniszter elmondta: – A modern közigazgatásban számunkra az origó Magyary Zoltán, ebből adódóan bármilyen kérdésről is van szó, érdemes visszafordulni hozzá, s ha nem is a szó szoros értelmében lehet ma átvenni a megoldásokat, de erőt lehet meríteni abból a szemléletmódból, amit ő alkalmazott. Amikor Magyary úgy gondolta, hogy a hazai közigazgatást meg kell újítani, az abban az időszakban történt, amikor létrejöttek a tömegdemokráciák és a tömegtermelés, s a szabványosított ipari termelésnek és tömegtársadalmaknak köszönhetően szakítani kellett azzal az elgondolással, amely részben szabadidős tevékenységként, részben a közügyek iránti elkötelezettségként és intellektuális érdeklődésként írta le a közigazgatási munkát. A múlt század 20-as 30-as éveiben megjelentek a szabványosított eljárások, a tömeges ügyintézés, mely a társadalommal kapcsolatban érzett felelősségérzetre épült, így született meg a modern közigazgatás. Most is hasonló helyzetben vagyunk, amikor a nemzetköziesedésnek és a digitális forradalomnak köszönhetően ismét egy korszakváltás küszöbén állunk. Ahogyan Magyary Zoltán egykor inkább a kritériumokat tudta megfogalmazni – hiszen pontosan előre nem láthatta milyen lesz majd a 20. század közepének és második felének közigazgatása – úgy mi is most inkább a körülményeket tudjuk feltérképezni és a kritériumokat tudjuk meghatározni, mivel egészen pontosan nem tudjuk megmondani, milyen lesz a közigazgatás a 21. század közepére – fogalmazott a miniszter.

A 2024-es konferencia programjában Borsó Tibor, az MZNT elnöke „A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság tevékenységei és jövőképe”,  Dr. Sántha György, a Magyary Zoltán E-közigazgatás-tudományi Egyesület elnöke „A technológus Magyary Zoltán mai szemmel”, Michl József, Tata polgármestere „A városegyesítő Magyary nyomában”, Juhász Marcell, az NKE ÁNK Magyary Zoltán Szakkollégiumának elnöke pedig „Magyary Zoltán az Egyesült Államokban: A közigazgatás útja az Észak-Amerikai Egyesült Államokban” címmel tartott előadást.