Idén is sikeres volt a nyári diákmunka program

A héten lezárul a „Nyári diákmunka 2022” elnevezésű program, mely ebben az esztendőben is nagy sikert aratott városunkban. Tata Város Önkormányzata ezen a nyáron 131 diák foglalkoztatásával vett részt a programban, a fiatalok 6 foglalkoztatónál, 10 helyszínen, 17 féle munkakörben próbálhatták ki magukat – tájékoztatott Rigó Balázs alpolgármester, aki a tatai múzeumban feladatokat vállaló diákokkal találkozott augusztus 17-én.

A kiajánlott munkakörök változatosak voltak. A Szociális Alapellátó Intézménynél a diákok a hajléktalan szállón, az idősek és az értelmi fogyatékosok nappali ellátásában és az intézmény által szervezett nyári táborokban segítették a munkát. A Tatai Városgazda Nonprofit Kft.-nél a városüzemeltetési feladatokban, a parkok, utak karbantartásánál segédkeztek, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban a könyvtári rend fenntartásához szükséges tevékenységekben vettek részt. A Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban adatrögzítéssel, nyilvántartások vezetésével, iratrendezéssel támogatták az ügykezelők munkáját, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.-nél bekapcsolódhattak a turisztikai tevékenységekbe valamint rendezvényeken segítettek, míg a Kuny Domokos Múzeumban többek között az események, táborok lebonyolításában és raktárrendezési illetve dokumentációs feladatokban vállaltak szerepet.

A 16-25 év közötti nappali tagozatos diákoknak 2022-ben minden eddiginél jobban megérte a nyári szünetben munkát vállalni, mivel életbe lépett az a változás, melynek köszönhetően a 25 év alattiak munkavégzése szja-mentes, és a minimálbér is jelentősen megemelkedett. A diákok foglalkoztatásának összköltsége idén 19.448.173 forint volt. Rigó Balázs, Tata alpolgármestere a programmal kapcsolatban úgy nyilatkozott: – Minden nyári munkát vállaló diáknak, de főleg azoknak, akik már több éve visszatérő részesei ennek a programnak, lehetősége nyílik arra, hogy a vakáció hónapjaiban több munkaterületen is kipróbálhassák magukat. Ezzel a jövedelem mellett olyan tapasztalatokkal is gazdagodnak, melyek nagy segítséget nyújtanak majd nekik a továbbtanulásnál és a pályaválasztásnál egyaránt.