Idén is találkoztak Tata legnagyobb adófizetői

Tata Város Önkormányzata idén is megszervezte városunk legnagyobb adózóinak hagyományos, éves találkozóját, melyre március 18-án került sor a Kiss Hotelben.

Az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a Tatán működő vállalkozásokkal jó partneri kapcsolatot ápoljon, s ennek érdekében évek óta számtalan módon támogatja és koordinálja a kommunikációt a helyi gazdasági élet szereplőivel. Az elmúlt időszakban többek közt egy projekt keretében 11 alkalommal szervezte meg a város az „Üzleti reggeli” elnevezésű programsorozatot 2019 és 2021 között, melynek eseményein a KKV szektorban (kis- és középvállalkozások) jelen lévő globális folyamatokra és kihívásokra adandó válaszok eszközrendszerének bővítésével segítették a tatai vállalkozókat különböző szakmai előadásokon és tájékoztatókon keresztül. Az önkormányzat a koronavírus járvány ideje alatt is szoros kapcsolatban állt a helyi  vállalkozásokkal, Vámosiné Illés Márta önkormányzati kapcsolattartó koordinálásában ugyanis naprakészen megküldte az aktuális híreket, tájékoztatva őket többek között a különböző jogszabályi változásokról, hasznos információkról, támogatási lehetőségekről és a védőoltások felvételéről is. A cégekkel kialakított kapcsolattartás hagyományos rendezvénye a Tata fejlődéséhez meghatározó mértékben hozzájáruló legnagyobb adózók részére szervezett találkozó, amelyen idén közel 80 vállalkozás képviselői vettek részt.

A helyszínen Michl József polgármester úgy fogalmazott: – Ilyenkor, amikor tavasszal meghívjuk a város legnagyobb munkaadóit és adófizetőit, rajtuk keresztül természetesen mindenkinek szeretnénk megköszönni azt a munkát, amellyel Tatát gazdagítják. Az adóbefizetés mellett azt is köszönjük a  cégeinknek, hogy munkát adnak a tataiaknak, és a társadalmi felelősségvállalás területén ugyancsak aktívak. Nagyon sok adományt, segítséget ajánlottak fel az elmúlt időszakban a pandémia alatt, most pedig a háborús menekültek ellátását célzó városi humanitárius munkát segítik, eddig már közel 3 millió forintot adományoztak erre a célra. A polgármester hozzátette: – Szeretnénk megerősíteni a helyi vállalkozásokat abban, hogy szükség van rájuk, abba ne hagyják, erősödjenek tovább, amiben pedig a város és az állam segítséget tud nekik nyújtani, abban természetesen továbbra is együttműködünk.

Tatán 5204 vállalkozás van bejegyezve, ebből 3297-el van kapcsolatban az önkormányzat. A vállalkozások 67%-a egyéni vállalkozás, s a legalább egy főt alkalmazó cégek térségünkben 14404 embernek adnak munkát. 2020-ban az átlagkereset 436 ezer forint volt, ami 10%-al nagyobb, mint az országos átlag. A Tatai járásban jelenleg 2000 megüresedett álláshelyre 500 álláskereső jut. A helyi gazdaság sikerét jelzi az is, hogy 2021-ben a Tatai járás lett az 5. legélhetőbb Magyarországon a hazai járások rangsorában a Takarék Index 2021-es élhetőségi listáján, a pandémia ellenére is. Bencsik János országgyűlési képviselő az elmúlt két év járvány okozta nehézségeivel kapcsolatban az eseményen úgy nyilatkozott: – Szép számmal jöttek a Tatai-medencébe a gazdaság újraindításával és a fejlesztésekkel kapcsolatos támogatások. Nagyon sok vállalkozás élt a lehetőséggel, s a válság idején arra használta ki a felszabaduló idejét, hogy újabb befektetéseket, fejlesztéseket hajtson végre. Ehhez a központi költségvetés jelentős támogatást biztosított. Emellett a munkahelyek megőrzése érdekében a különböző ágazatokban az érintettség szempontjából eltérő helyzetben lévő szektorok számára külön kormányzati támogatások érkeztek azért, hogy a munkavállalókat ne kelljen leépíteni például a vendéglátásban vagy a turizmusban, amely Tatát különösképpen érintette.

A találkozó programjában dr. Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes tartott előadást „Stratégiai gondolkodás” címmel. A helyszínen Bencsik János országgyűlési képviselő a térségi fejlesztésekről, Michl József polgármester pedig a helyi adóbevételekről tájékoztatta a vendégeket. Ezt követően eredményeik alapján az önkormányzat három céget részesített külön elismerésben:

-A Perfekt Motorfelújítás Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2020-ban üzleti sikerei nyomán Tata legmagasabb adót befizető kisvállalkozásaként elősegítette településünk gazdasági erejének növekedését, jelentős mértékben hozzájárulva a város fejlődéséhez, az itt élők javainak gyarapodásához. A cég hazánk egyik legnagyobb motorfelújító vállalkozása. A harmadik generáció óta családi tulajdonban lévő vállalkozás mára az ipari, valamint járműmotorok elismert felújítója.

-A Depó-Trade ’94 Nagykereskedelmi Bt. kisvállalkozásként jelentős szerepet vállalt a tatai gazdaság fejlesztésében és az itt élő, nehéz sorsú személyek és közösségek megsegítésében egyaránt. A vállalkozás kiegyensúlyozott működésének köszönhetően évek óta Tata 40 legnagyobb adófizetői körébe tartozik. Vezetésének szociális érzékenysége, társadalmi szerepvállalása jótékonyságban, technikai segítségnyújtásban mindenképp példamutató.

-Az NHK Spring Hungary Kft. üzleti sikereinek köszönhetően Tata egyik legnagyobb adót befizető vállalataként hozzájárult városunk fejlődéséhez, a helyi gazdasági és társadalmi viszonyok folyamatos javulásához. A vállalat 2015-ben választotta első európai termelő üzemének helyszínéül Tatát, ahol csúcstechnikával gyártják a lengéscsillapító rugókat és stabilizátor rudakat. 2016. évi indulásukat követően 2019-ben újabb beruházással háromszorosára bővült a tatai üzem. A kapacitás bővítésével ma már közel 300 munkavállalót foglalkoztatnak.

Az eseményen közreműködött a Pötörke Népművészeti Egyesület Népzenei tanszaka, a Tata Városáért kitüntetés bronz fokozatával elismert Szabóné Bottyán Ildikó vezetésével, valamint gitáron játszott Berendi Viktória, Öveges ösztöndíjas egyetemi hallgató, a Menner Bernát Zeneiskola tanára.