Idén is Tatára érkeztek Kárpát-medencei testvértelepüléseink képviselői a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Idén is Tatára látogattak városunk Kárpát-medencei testvértelepüléseinek delegációi a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A felvidéki Szőgyén, az erdélyi Szováta és a délvidéki Magyarkanizsa küldöttségei a június 4-i megemlékezéssorozat előtti napon, június 3-án már közös programokon – kiállításmegnyitón, konferencián és koncerten – vettek részt Tatán.

Június 3-án délelőtt a Kőfaragó-házban nyitották meg a „Régi korok képei — Kubikusok, vályogvetők és falverők” című vándorkiállítást. A tárlat Magyarkanizsáról érkezett hozzánk, anyagát Puskás Károly magyarkanizsai építészmérnök gyűjtötte, válogatta és rendezte össze. Puskás Károly a kiállítással kapcsolatosan korábban úgy fogalmazott: – A néptánc, a népzene nagyon vonzó a fiatalok körében, a kultúránk fontos része. Ellenben van a magyarság életében egy majdnem kétszáz éves korszak, melyről a fiataloknak nagyon kevés ismeretük van, az pedig ez a három hivatás: a kubikosság, a vályogvetés és a falverés. Ez a három munka adott megélhetési lehetőséget nagyon sok családnak, a kisebb falvakban ugyanis, ahol az egy személyre eső földek nagysága kevés volt, ott az emberek ki voltak téve annak, hogy vagy elmennek napszámba, vagy keresnek maguknak más megélhetést, az pedig nem volt más, mint a kubikosság. A kubikosok a Tisza árvízvédelmi gátjainak munkálatait és a rengeteg vasúthálózati töltés kiépítését végezték. Nagyon sok ezer szegény család ebből élt meg.

A június 30-ig a Kőfaragó-ház nyitvatartási idejében látogatható fotókiállítás megnyitóját követően június 3-án délután a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár adott helyet a „NAGYOK” elnevezésű testvérvárosi konferenciának. Az esemény középpontjában nyolc jelentős személyiség állt, akiknek emlékét máig őrzik Tatán és testvértelepüléseinken. A konferencián Domokos Kázmér katolikus püspök, Fellner Jakab építész, Beszédes József vízépítő mérnök, Pató Pál községi jegyző, Sófalvi Illyés Lajos fürdőalapító, Csongrády Lajos kántortanító, Bláthy Ottó Titusz feltaláló és Hermann Grünfeld üzletember életéről, örökségéről hallhattak előadásokat az érdeklődők a delegációk tagjainak, valamint a Tatai Helytörténeti Egyesület és a Bláthy Ottó Szakképző Iskola képviselőinek köszönhetően, Stegmayer Máté történeti muzeológus közreműködésével. A konferencia nyitásaként Michl József, Tata polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: – Azok az elődeink, akik nagy dolgokat hoztak létre, példájukkal bennünket is erősítenek. Amikor róluk beszélünk, azokról, akikre közösségeink büszkék, egyúttal tükröt is tartunk magunk elé, hogy értékeljük, mi hol állunk a sorban, és mi mindent tettünk eddig.

A Nemzeti Összetartozás Napját megelőző tatai programsort a Kormorán Zenekar koncertje zárta a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban június 3-án este.