Idén városunkban adták át a Közösségi Múzeum címeket

„EGYÜTTHATÓ!” címmel Tata adott otthont a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia eseményének május 11-én. A programot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási Módszertani Központ (MOKK) szervezte, együttműködésben a Kuny Domokos Múzeummal.

A MOKK idén már ötödik alkalommal ítélte oda a Közösségi Múzeum elismerő címet azon muzeális intézményeknek, amelyek közösségi alapon működnek, tehát munkájukba bevonják a helyieket, civil szervezeteket és különböző partnereket. A MOKK 2019-ben a Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” cím bevezetését. A címet korábban 36 intézmény vehette át, köztük 2019-ben a Kuny Domokos Múzeum, mely az országban az elsők között kapta meg a szakmai elismerést, elsősorban a Német Nemzetiségi Múzeumban folyó közösségépítő munkáért.

2023-ban az elismerő címeket a Közösségek Hete keretében, a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan adták át.  A díjátadót és az ezt követő konferenciát a Német Nemzetiségi Múzeum épületében rendezték május 11-én. A helyszínen Rigó Balázs alpolgármester köszöntötte a vendégeket, felelevenítve a tatai múzeum alapításának történetét. Rigó Balázs kiemelte, már a múzeum alapítóinak is az volt a célja, hogy minél többeket bevonjanak a gyűjtemény bővítésének tevékenységébe, az önkormányzat pedig 10 évvel ezelőtt döntött arról, hogy hazánkban Szentendre mellett egyedül, nem megyeszékhely önkormányzataként vállalkozik egy megyei hatókörű múzeum – a Kuny Domokos Múzeum – fenntartására, folyamatosan biztosítva annak feltételeit, őrizve és tovább építve az intézmény jelentős történelmi hagyományait. Városunk alpolgármestere a múzeumban zajló szakmai munkával kapcsolatban elmondta: – Az elmúlt évtizedben 27 kiadvány született meg, csak az elmúlt évben közel 60 ezer látogató, a közösségi rendezvényeken pedig mintegy 20 ezer érdeklődő fordult meg az intézményben, míg a múzeumpedagógia foglalkozások több, mint 10 ezer résztvevőt vonzottak. Ezért fontos számunkra, hogy a jövőben is támogassuk a tatai múzeumot, hiszen jól tudjuk, hogy ez a helyi közösségeink építése, szervezése szempontjából kiemelt feladatunk – hangsúlyozta Rigó Balázs.

Házigazdaként köszöntőjében Dr. Schmidtmayer Richárd, a tatai múzeum igazgatója a Német Nemzetiségi Múzeum közösségépítő és közösségmegtartó erejéről beszélt, kiemelve, hogy a közösségekkel való együttműködésük nem csupán a különböző programok, események megvalósításában játszott fontos szerepet, hanem a múzeum épületének és környezetének megújításában is. Dr. Schmidtmayer Richárd úgy fogalmazott: – A múzeumi élet úgy tud jól tovább haladni, ha a közösségek képesek élettel megtölteni, ebből a szempontból pedig nagyon fontos, hogy a rendezvényeinket már évről-évre mindig nagy érdeklődés kíséri, az idei esztendőben pedig a Tatai Német Nemzetiségi Múzeumot az „Év múzeuma” címre is jelölték.

Az esemény megnyitásaként Dr. Cseri Miklós osztotta meg gondolatait, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta: – Egy adott közösség polgári fejlődésének egy meghatározott fejlettségi szintjén, készségszinten előjön az igény arra, hogy kell egy múzeum, megőrizni a múltunkat, az örökségünket és kell az, hogy mindezt át tudjuk adni az újabb generációknak. Azok a szerencsésebb települések, ahol ez a polgárosodás történeti okok miatt hamarabb megindult – például Tatán – már nagyon szép fejlődéssel és eredményekkel büszkélkedhetnek. Az pedig rendkívül fontos, hogy a múzeumaink alapvetően a társadalmat szolgálják, tudományos, közművelődési, szórakoztatási és egyéb szempontok alapján.

A Német Nemzetiségi Múzeum épületében három muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismerő címet. A cím I., konzultáció szintjét a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum és a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria érte el.  A konzultáció szintjét elérő intézmények számára fontos a közösségük visszajelzése, és a velük való egyeztetés a közösségi programok tekintetében.  A Közösségi Múzeum II., bevonás szintjét a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont érte el, az ezen a szinten működő intézményekre jellemző, hogy közvetlen és közös munkát folytatnak a közösséggel. Az elismerő okleveleket dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum képviselői, dr. Cseri Miklós főigazgató, dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adta át.

Az ünnepélyes díjátadót szakmai konferencia követte, melyre múzeumi szakemberek mellett a velük együttműködő kulturális intézmények, civil szervezetek és a múzeumok fenntartóinak képviselői kaptak meghívást. A konferencia programjában a szakmai előadások mellett többek között szerepeltek konzultációk, tárlatvezetések és egy tatai városnéző séta is.