Igazi közösségi elismerés a Településfejlesztési Díj

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, Településfejlesztési Díjat nyert a tatai Kőfaragó-ház.

A Településfejlesztési Szövetség (TESZ) idén is meghirdette a Településfejlesztési Díjat közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés kategóriákban. Utóbbi kategóriában nyert a tavaly átadott tatai Kőfaragó-ház, az önkormányzatnak ítélt elismerést június 13-án, Budapesten adták át. A díjátadón városunk képviseletében Rigó Balázs alpolgármester, Lakos Zsuzsanna a Városfejlesztési és Projekt Iroda vezetője, Schmidtmayer-Busa Mónika, a Kuny Domokos Múzeum néprajzos muzeológusa és Rácz Adrienn, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. turisztikai munkatársa vett részt, az elismerést Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át a fővárosban megrendezett ünnepségen.

A szakmai díjra jelölt projektek értékelési szempontjai között a kiváló szakmai munka mellett, a település lakosságára vagy a környezetre gyakorolt hatásokat is figyelembe vették, s így ítélték oda az elismerést főváros, fővárosi kerület és megyei jogú város, illetve város, valamint község szinten.

A Településfejlesztési Díjról a nyertes épületben rendeztek sajtótájékoztatót június 21-én. A helyszínen Rigó Balázs alpolgármester elmondta: – A pályázatra idén is olyan projektekkel lehetett jelentkezni, amelyek az előző esztendőben már lezárultak. Több szempontnak meg kellett felelnünk, például válaszolnunk kellett arra a kérdésre, hogy milyen társadalmi hatásokkal bír ez a fejlesztés. Ebben az esetben azt emeltük ki, hogy egy többfunkciós épületet hoztunk létre, ahol a köznevelési, a közművelődési, a kiállító és a közösségi tér funkciók egyaránt megtalálhatóak. Emellett azt is hangsúlyoztuk a pályázatban, hogy a projekt a hagyományőrzés mellett milyen innovációkat tartalmaz. Fontos volt bemutatnunk, hogy a fejlesztés során hogyan vontuk be a helyieket, a tatai közösségeket: a fejlesztési ötlet már a 2008-as Magyary-terv első változatának is a része volt, akkor 400 írásos észrevétel érkezett be az önkormányzathoz, és 19 fórumon vitatták meg a dokumentumot, ezt követően pedig több városi intézmény, civil szervezet és magánszemély is feladatot vállalt a projekt megvalósításában. Ilyen módon látható, hogy egy széles körű összefogásnak köszönhető ez a tatai projekt is, melyre igazán büszkék lehetünk, hiszen több, mint 100 pályázat érkezett be, melyekből 10 kapta meg a Településfejlesztési-díjat, Tata megyénkben idén az egyetlen díjazottként.

A budapesti díjátadó ünnepségen a szakmai zsűri döntését a tatai elismeréssel kapcsolatosan a következőképpen indokolták: – A zsűri tagjai nagyra értékelik azokat a projekteket, amelyek érzékenyek a környezetünkre és a használókra, valamint a hely történetéhez igazodva érzékenyek a múltra. A tatai Kőfaragó-ház éppen ilyen, amely szépen mutatja be, hogyan lehet és hogyan kell újraértelmezni, a mai kor igényeinek megfelelően kialakítani egy látogatóközpontot egy történeti épületben, mindezt úgy, hogy annak hangulata, történelmi üzenete megmaradjon. Egy ilyen műemlékvédelmi épület teljes felújítása nagy körültekintést és hozzáértést, nem kis szakmai alázatot igényel. A megújított épületben van kézműves sörfőzde, kávépörkölő, gyümölcs és zöldségaszaló, külön épületegységben fazekasműhely is megtalálható. Tata Város Önkormányzata „A tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja, és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása” elnevezésű projektje infrastruktúra-fejlesztés kategóriában a 2022. évi Településfejlesztési Díjat  nyerte el.

A Kőfaragó-házban Michl József polgármester a június 21-i sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: – Amikor egy-egy ötletet projektté fejlesztünk és végül megvalósítunk, akkor a munkafolyamat során egy nagy közösségben dolgozunk, a projekt kidolgozói, a tervezők, a pályázatírók, a szakhatóságok, a szakértők,  az engedélyezők, a projekt adminisztratív és pénzügyi hátterének biztosítói, a kivitelezők, a közbeszerzők, nagyon sokan vesznek részt tehát egy ilyen beruházásban. Ezek után közös örömünk az, amikor egy nagyon rossz állapotú ingatlant sikerül újjáépíteni, korszerűsíteni, és a benne található értékek, programok majd további életet adnak a háznak. Ehhez a közösségi szerephez, funkcióhoz szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy miután megvásároltuk a Kőfaragó-házzal szomszédos ingatlant, ott egy ifjúsági szállást fogunk kialakítani. Ennek pénzügyi fedezetéhez átstrukturáltuk egy másik pályázatunkat, melynek nyomán a Kálvária-domb oldalán lévő vasalt utak továbbfejlesztését későbbre halasztjuk, s az így felszabadult összeget ide használjuk fel. Egy mosdókomplexumot és két nyitott konyhát is építünk a szomszédos telekre, amelyet majd közösségek használhatnak, rendezvények, programok, összejöveteleik megvalósítására.

A Kőfaragó-házzal, és az ott megrendezésre kerülő programokkal kapcsolatosan folyamatosan frissülő információkat találnak a látogatóközpont közösségi oldalán.