Ingyenes LED csere program indult Tatán

Tata Város Önkormányzata is csatlakozott a CYEB Energiamegoldások Kft.  ingyenes lakossági LED csere programjához, így városunkban is lehetőség nyílik az ingyenes cserére, melyről május 2-án tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.

Az ingyenes lakossági LED-csere célja, hogy a környezettudatosság fejlesztése és az energiahatékonyság érdekében biztosítsa a hagyományos fényforrások LED- re való cseréjét. Míg egy “klasszikus” izzó élettartama körülbelül 1000 óra, addig egy LED – minőségétől függően – ennek sokszorosát, 5 000-15 000 órányi folyamatos használatot is bír, az árban jelentkező különbség pedig hamar megtérül a jóval hosszabb élettartamnak köszönhetően. A program tatai vonatkozásával kapcsolatban a Városházán Michl József polgármester elmondta: – Már a Magyary-tervben is fontos célkitűzésünk volt az energiamegtakarítás, ami a jelenlegi gazdasági környezetben kiemelten aktuális. A városi intézményeinkben az elmúlt években sorra megtörténtek az energetikai korszerűsítések, beleértve a hőszigetelési munkákat, a fűtés és világításkorszerűsítést. Michl József kiemelte: – Idén, a LED csere programnak köszönhetően a tataiak is jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy csökkenjen a város energiafelhasználása. Mindezt ingyenesen, egy rövid regisztrációt követően.

A LED csere programra Tatán 2023. május 1. és 2023. május 31. között lehet regisztrálni, kizárólag online formában. 

A regisztráció a ledcsere.hu oldalon keresztül történik, a jelentkezés módjáról Rigó Balázs alpolgármester tájékoztatott: – A név, e-mail cím és telefonszám rögzítése után a regisztrálónak meg kell adnia a háztartásában lévő izzók típusát és számát helyiségenként, majd ezt követően fel kell töltenie egy villanyszámláját illetve személyes iratainak másolatát. Városunk alpolgármestere hangsúlyozta:- Magyarországon a statisztikák szerint háztartásonként átlagosan 20 darab izzó működik, ezek LED-re cserélése 60 ezer forintos éves megtakarítást jelenthet, emellett a hosszabb élettartam miatt LED használat esetén kevesebb hulladékot is termelünk.

A ledcsere.hu weblap főoldalán a „Jelentkezés”-re kattintva néhány perc alatt regisztrálhat a programra bárki, akinek a nevén van villanyszámla. A regisztráció során megadott adatok alapján kiszámolják, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult, a jelentkezéseket a CYEB munkatársai ellenőrzik.  A sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban Purgel Zoltán alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztráció akkor válik véglegessé, ha a jelentkezést visszaigazoló e-mailben található linkre kattintva a jelentkezési szándékot megerősítjük. Ugyancsak fontos információ, hogy a regisztráció végén, átvételi helyként Tatát jelöljük meg.

A programot a CYEB Kft. szervezi, Tata Város Önkormányzata pedig közreműködőként átvételi pontot biztosít majd a lakosság számára a Városháza épületében. Az átvétel időpontjáról a regisztrációt követő hetekben e-mailen kapnak értesítést a jelentkezők a CYEB munkatársaitól, előreláthatóan a nyár végén-szeptemberben kerül majd sor az átvételre.

A LED cserével kapcsolatosan a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai is szívesen nyújtanak tájékoztatást a 06/34 – 588-629-es telefonszámon.  Amennyiben valaki nem rendelkezik a regisztrációhoz szükséges technikai feltételekkel, és segítségre van szüksége, úgy hívja a fenti telefonszámot, és az önkormányzat egyeztetést követően segítséget nyújt a regisztrációban. Amennyiben a LED-cserével és a regisztrációval kapcsolatban bármilyen kérdésük van, azt megírhatják a ph@tata.hu e-mail címre, a lakossági kérdéseket az önkormányzat továbbítja a CYEB Energiamegoldások Kft. részére.

LED csere-plakát