Interaktív kiállítás nyílt a Talentum Iskolában

Március 27-én délután a Talentum Művészeti Szakgimnázium aulájában nyitották meg „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” című interaktív kiállítást.

A tatai Talentum Iskola, a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet és a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának együttműködésében szervezett kiállítási program hátterében lévő művészeti pályázatot hagyományosan évente, a holokauszt nemzetközi emléknapja tiszteletére hirdetik meg. A pályázat keretében a diákok művészeti alkotásokat készítenek és küldenek be a USC Soá Alapítvány IWitness digitális platformján található, holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készült interjúrészletek alapján. „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” című pályázatot idén már 9. alkalommal hirdették meg, és bármely művészeti ágból várták a pályaműveket rajzok, festmények, képregények, vagy akár animáció, novella, vers, zenemű fotómontázs formájában.

A tatai kiállítótérben elhelyezett roll-up felületeken megtekinthetőek a diákok személyes reflexiói a művészetek nyelvén kifejezve, ezen kívül pedig mindegyiken szerepel egy QR-kód, melyet okoseszközzel leolvasva meghallgathatjuk azt az interjúrészletet, amely az alkotás alapjául szolgált.

A kiállítást Rigó Balázs nyitotta meg. Városunk alpolgármestere köszöntőjében felelevenítette a tatai zsidóság történetét egészen a 13. századtól kezdve, kiemelve a közösség helyi gazdaságban, kulturális és közéletben betöltött fontos szerepét. A kiállításmegnyitót követően a Talentum Iskola adott otthont a Zachor Alapítvány továbbképzésének, melynek témája a videóinterjúk felhasználási lehetősége volt a pedagógiai munkában.

Az érdeklődők a kiállítást tanítási időben tekinthetik meg a Talentum Művészeti Szakgimnáziumban, a Csapó u. 2-4. szám alatt.