Ismét Tata ad otthont az országos bélyegkiállításnak

Június 30. és július 2. között Tatán, a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezik a TEMAFILA 2023 Országos Tematikus Bélyegkiállítást és Bélyegnapot. Az eseményt a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (MABÉOSZ) Tematikus Szakosztálya és Tata Város Önkormányzata a Magyar Posta Zrt. támogatásával szervezi meg.

Az országos jelentőségű esemény előkészületei hónapok óta zajlanak, június 19-én helyszíni bejárást tartottak a sportcsarnokban, ahol Rigó Balázs alpolgármester elmondta: – 2015-ben rendezték meg először itt az országos bélyegkiállítást, és nagyon örülünk neki, hogy 8 év után visszatér hozzánk a rendezvény, amely nemcsak a helyszíne miatt lesz tatai jelentőségű, hanem azért is, mert ebből az alkalomból tatai helyeket ábrázoló bélyegeket, valamint ezekhez társuló borítékokat fog kiadni a Magyar Posta. A rendezvény másik különlegessége lesz, hogy a látogatók megismerkedhetnek egy helyi képeslapgyűjtemény válogatással, amelyet a Kuny Domokos Múzeum őriz, s emellett a programot övező műsorszámokat is tataiak adják majd, fellép a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár Helyőrségi Zenekara, a Kenderke és a DAL 2023 döntőse, a Quack is.

A Kuny Domokos Múzeum képeslapgyűjteményéből készülő válogatás az „Üdvözlet Tatatóvárosból!” címet viseli, ezzel kapcsolatban Stegmayer Máté történeti muzeológus tájékoztatott arról, hogy a múzeumunk több ezer tételt számláló képeslapgyűjteményének jelentős részét a századforduló és a két világháború közötti időszak tatai képeslapjai alkotják. Az első példányok hagyatékok részeként kerültek a gyűjteménybe: Dornyay Béla, a tatai piarista tangyűjtemény megalakítója kutatásaihoz használta őket, míg Révhelyi Elemér művészettörténész hazai és határainkon túlnyúló építészeti kutatásai jegyében gyűjtötte. A településábrázolások közül kiemelkednek a Juszkó Béla festőművész hagyatékaként bekerült, első világháborús hadifestők harctéri ábrázolásairól és a háború mindennapjairól készült propaganda és segélylapok. Célzott gyűjtéssel az 1960-as évektől kerültek tatai és megyei vonatkozású képeslapok a múzeumba, majd a 2010-es években Laborc György Péter kiemelkedő jelentőségű gyűjteményét is sikerült megszerezni. A tatai lapok száma mára elérte a 3000 darabot, de a folyamatos gyűjtésnek és ajándékozásoknak köszönhetően a gyűjtemény napjainkban is bővül.

Bánás Artúr, a MABÉOSZ Tematikus Szakosztályának elnöke a tatai bejáráson nyilatkozott, s elmondta: – Elsősorban tematikus gyűjtemények láthatóak majd a kiállításon, amelyek a fiatalok számára is érdekesek lesznek. Összesen 270 keretoldal gyűjteményt fogunk látni, elsősorban magángyűjtők bélyegeit. A helyszínen a tulajdonosoktól, szakértőktől lehet majd kérdezni, és akár tárlatvezetés jellegűen is bemutatják a bélyegeket azoknak, akik ezt szeretnék.

A kiállítás megrendezését Tata Város Önkormányzata a helyszín térítésmentes biztosításával, a szervezési költségek támogatásával, valamint technikai feltételek szolgáltatásával segíti. Az országos kiállítás a bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepe, aminek az is a célja, hogy népszerűsítsék ezt a hobbit. A kiállítás programjának része lesz a Bélyegnap, de emellett a Víz, Zene, Virág Fesztiválhoz kapcsolódó háromnapos eseményen kiosztják majd többek között a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének vándordíjait, szombaton pedig ifjúsági napot tartanak Tata Város Diákönkormányzatának közreműködésével, s a kisgyermekek számára is szerveznek izgalmas programokat. A tatai bélyegkiállítás teljes programját ingyenesen látogathatják majd az érdeklődők.