Július 15-én és 16-án újra Tatára figyel a hazai triatlonvilág

Július 15-én és 16-án ismét Tatára érkezik a hazai triatlonosok színe-java, hiszen a Footour Futó, Kerékpáros és Triatlon Sportegyesület Tata Város Önkormányzatának támogatásával idén is megrendezi az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokságot illetve az Old Lake Man Középtávú Triatlon Amatőr Magyar Kupát. A rövidtávú versenyt szombaton, a középtávot pedig vasárnap követhetjük nyomon, az év egyik legnagyobb tatai sporteseményéről július 4-én rendeztek sajtótájékoztatót az Esterházy-kastélyban.

Az Old Lake Man triatlonversenyt először 2017-ben tartották meg városunkban, és nagyon hamar ismertté, népszerűvé vált. Az első esztendőben  még csak középtávon folyt a küzdelem, 2018-ban azonban már két távon indulhattak a jelentkezők, 2019-ben pedig, a verseny szombati napján országos bajnokságot rendeztek.

Michl József polgármester a sportesemény sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a szervezőknek, a támogatóknak és az Esterházy-kastélynak, hozzátéve: – Az előző hat verseny sikere bizonyítja, hogy a Footour közössége, Róth Balázs és Róth Norbert vezetésével nemcsak programszervezésben hanem csapatépítésben is kiváló munkát végez. A városvezető úgy fogalmazott: – Tata sportos város, hiszen négy ezren igazoltan sportolnak és rajtuk kívül is nagyon sokan mozognak rendszeresen. A helyi sportélet sokszínűségéhez pedig méltó módon hozzájárulnak az olyan különleges események mint az Old Lake Man versenyei, amelyek városunk legszebb helyszínein vezetnek keresztül.

A versenyközpont idén is a Kastély téren lesz, a rajt az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ mellett zajlik majd, onnan indul az úszás, a sportolók a Keresztelő Szent János szobornál jönnek ki a vízből, ezt követően kerékpárra szállnak. A kerékpáros depó a tavalyi évhez képest kicsit módosított helyszínen, de ugyanúgy az Esterházy-kastély kertjében kap helyet. Rövidtávon a versenyzők 1,5 km úszást, 40 km kerékpározást és 10 km futást fognak teljesíteni, míg középtávon 1,9 km úszás, 90 km kerékpár és 21 km futás vár a sportolókra. 2023-ban a rövidtávú versenyen az egyéni nevezők létszámát maximum 650 főben, a váltó csapatok létszámát 50 csapatban, míg középtávon az egyéni nevezők létszámát 450 főben, a váltó csapatok létszámát pedig 50 csapatban határozták meg a szervezők.

Róth Balázs versenyigazgató, a Footour SE elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte:- A verseny egy igazi triatlonfesztivállá vált, mint hazánk egyik legnagyobb ilyen versenye, amelyre szeretettel várjuk a nézőközönséget is. A fejlődésben pedig nincs megállás-tette hozzá Róth Balázs, aki elmondta, hazai és nemzetközi szinten is jól haladnak a tárgyalások arról, hogy a Footour szervezésében 2024 – ben Tata adhasson otthont a Paratriatlon Világkupának, amely olimpiai kvalifikációs verseny is lehetne egyben.

A tatai megmérettetés OB napján több elitversenyző vesz részt, akik a világ élvonalát képviselik, és megnőtt a külföldről érkező sportolók száma is.

A triatlonversenyek idén is járnak majd útlezárásokkal, melyekről az egyesület és az önkormányzat részletes tájékoztatást ad online felületein, valamint az érintett útszakaszokon egyaránt:

  1. július 15. – Rövidtávú Országos Bajnokság futam:

https://www.alltrails.com/explore/map/old-lake-man-rovidtavu-ob-kerekpar-utvonal-2-kor

Kerékpáros útvonal hossza 40 km (1 körben)

Útvonal: Tata, Kastély tér – Hősök tere – Rákóczi út – Kossuth tér – Kocsi utca- Dózsa György utca – 8136-os út – 13-as útkereszteződéséig, ott fordító és megegyező úton vissza a Kastély térre.

Útlezárás várható ideje: 13:50-16:30-ig.

Futóútvonal: Kastély tér – Tópart sétány (Építők parkja és Fáklya u. közti partszakasz)12:00-18:00,

Versenyzők várható létszáma: 550-600 fő.

  1. július 16. – Középtávú Magyar Kupa futam:

https://www.alltrails.com/explore/map/map-721e728–26

Kerékpáros útvonal hossza 90 km (3 körben).

Útvonal: Tata, Kastély tér – Hősök tere – Rákóczi út – Kossuth tér – Kocsi utca- Dózsa György utca – 8136-os út – 13-as útkereszteződéséig, ott fordító és megegyező úton vissza Tatára a 8136-os út és a Kocsi utca kereszteződéséig, ott fordító és ebből még egy kör és vissza a Kastély térre.

Útlezárás várható ideje: 09:50-15:00-ig.

Futóútvonal: Kastély tér – Tópart sétány (Építők parkja és Fáklya u. közti partszakasz)12:00-18:00.

Versenyzők várható létszáma: 250-350 fő.

Az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokság és Középtávú Amatőr Magyar Kupa izgalmas, látványos hétvégét ígér a szurkolóknak is, akik az útvonal bármely szakaszán megtekinthetik a versenyeket és az eredményhirdetéseket, melyekre a versenyközpontban kerül majd sor.

További információ:

oldlakeman3athlon.hu

info.footour@gmail.com

Róth Balázs 06/20-433-9607