Július közepén Tatára figyel a triatlonvilág

Ebben az évben július 13-án és 14-én rendezik városunk egyik legnagyobb sporteseményét, az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokságot és Középtávú Amatőr Magyar Kupát. A verseny 2024-ben minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír majd, ugyanis a World Triathlon döntése alapján Paratriatlon Világkupa-futamnak is otthont ad az esemény szombati napján. A részletekről április 26-án rendeztek sajtótájékoztatót az Esterházy-kastélyban.

A világkupa tíz állomásos, ebből négyet rendeznek meg Európában, közülük az egyiket Magyarországon, Tatán. A Paratriatlon Világkupát a tatai Footour Futó, Kerékpáros és Triatlon Sportegyesület szervezi együttműködésben a Magyar Triatlon Szövetséggel. Szieber Ákos, a Magyar Triatlon Szövetség operatív és kommunikációs igazgatója az Esterházy-kastélyban ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: – Ez a verseny nagy lehetőség Tata számára, hogy még az olimpia előtt az egész világnak megmutassa magát, és kiváló felkészülési verseny a sportolóknak. A világkupa futam a magyar triatlon pozícióját nemzetközi fronton is tovább erősíti, megrendezéséhez pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján méltóvá vált az Old Lake Man szervező csapata, amelynek minden támogatást megad a szövetség.

Az Old Lake Man versenyein az elmúlt hét évben a nevezési rekord 1100 fő volt, idén a világkupa miatt ez a szám 120-150 parasportolóval egészülhet ki. Az esemény tatai sajtótájékoztatóján Boronkay Péter, a Magyar Triatlon Szövetség  paratriatlon válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott: – Egy sportoló – akár ép akár parasportoló – számára a legnagyobb dicsőség hazai pályán versenyezni, ezért a tatai világkupa futammal kapcsolatban nemcsak egy versenyt szeretnénk csinálni, hanem egy hagyományt is szeretnénk megteremteni. Az egy hétvégén megrendezett három triatlonverseny ráadásul igazi ütős kombináció, hiszen kiemelkedő a versenyzői létszám, a parasportolók pedig nagyon jó példát, motivációt adnak a versenyzőknek és az érdeklődőknek egyaránt.

A Paratriatlon Világkupa-futamot az első versenynapon, július 13-án szombaton délelőtt rendezik meg. Ezt követi majd a Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokság rajtja július 13-án délután az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál. A Középtávú Amatőr Magyar Kupa másnap délelőtt, július 14-én vasárnap rajtol majd szintén a Kajakháztól. A sajtótájékoztatón Michl József polgármester köszönetet mondott a Footour SE eddigi munkájáért, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat az előző évekhez hasonlóan idén is támogatja a rendezvényt, amelyre szeretettel várják a tataiakat, az ideérkező versenyzőket, kísérőiket, szurkolókat, és a média képviselőit. A városvezető kiemelte: – Tatán nem ismeretlen a parasport fogalma, hiszen például sokan ismerhették Szabó Szonját, a 2016-ban elhunyt mozgássérült képzőművészt, aki alapító tagja volt a Humanitás SE boccia csapatnak, 2011-ben országos bajnok lett BC3-as kategóriában, s emlékére azóta már több ízben is rendeztek Para Boccia Emlékversenyeket városunkban.

Július közepén már 8. alkalommal rendezik meg az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokságot és Középtávú Amatőr Magyar Kupát, kiegészítve a világkupa futammal.  A nagyszabású sporteseményről a szervezők a versenyt megelőző napokban még tartani fognak egy sajtótájékoztatót, de már korábban, májusban elindítanak egy kommunikációs kampányt, amelyben óriásplakátokon és egyéb felületeken részletesen tájékoztatni fogják a tataiakat a versennyel összefüggő útlezárásokról, a menetrendről és egyéb információkról. Ezzel kapcsolatban Róth Balázs, a Footour SE elnöke, az Old Lake Man versenyigazgatója úgy nyilatkozott: – Gyakorlatilag három versenyt kell megszerveznünk egyszerre,  ami két nap alatt három különböző eseményt jelent, ráadásul a világkupa futam szigorú és részletes szabályainak is meg kell felelnünk. Míg a korábbi években versenynaponként 300 emberből álló stábbal dolgoztunk, ez a szám idén napi 450-re bővül. Az önkéntesek toborzása már zajlik, és nagy meglepetés volt számunkra, hogy diákok egy önkéntes kampányt indítottak el a városban azért, hogy segíthessék a sikeres rendezést.

A versenyről folyamatosan tájékozódhatnak az alábbi elérhetőségeken:

https://oldlakeman3athlon.hu/

https://www.facebook.com/oldlakeman3athlon