Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású sütőüzeme épül fel a Tatai Ipari Parkban
Jelentős beruházást indít városunkban az Agrofert Hungária Csoport, amely a Tatai Ipari Parkban építi fel a Ceres Zrt. új, a legmodernebb technológiával felszerelt toast kenyér gyárát. A vállalat számára fontos a szakemberképzés is, ezért kapcsolatba léptek a Jávorka Iskolával, s az együttműködés szimbólumaként egy sokkoló hűtővel ajándékozták meg az intézményt november 6-án.
Az Agrofert Hungária egy több vállalatból álló cégcsoport, melynek történetében jelentős beruházás a Ceres új gyárának megépítése. Bartha Tünde, az Agrofert country menedzsere a Jávorka Iskolában úgy nyilatkozott: – A sokkológép átadása szimbóluma annak az partnerségnek, amely az Agrofert és a Jávorka Iskola között elindult. Tavaly tettünk itt látogatást, és elkezdtünk gondolkodni arról, hogyan tudunk együttműködni a jövőben. Akkor a cukrászoktanulók mesterétől megtudtuk, hogy nagy szükségük lenne egy új, modern sokkoló hűtőre. Ígéretet tettem arra, hogy az Agrofert Hungária Alapítvány, megalakulása után megajándékozza az intézményt ezzel a géppel, ami nagy segítséget nyújt majd a képzésben. Szeretnénk, ha a diákok már a következő években, és a gyár nyitásánál – ami a tervek szerint három éven belül megtörténik – ott lennének velünk. Olyan gyakorlati képzést akarunk biztosítani a jávorkás fiataloknak, amelynek eredményeként a tatai üzemben is tudnak dolgozni.
A beruházás tervezésekor a cégcsoport több helyszínt megvizsgált, ezek között volt Tata mellett Győr, Bábolna és Mosonmagyaróvár is. Összevetve a logisztikát, a helyi adottságokat, az árakat, a főváros és az autópálya közelségét, végül Tata jött ki ebből abszolút győztesen – tájékoztatott Bartha Tünde.
A 14 ezer négyzetméteres tatai üzemről Mikos István, a Ceres Zrt. vállalati igazgatója mesélt a diákoknak kiemelve, hogy az új fejlesztésnek köszönhetően Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású sütőüzeme fog megépülni, amelyben naponta 100 tonna kenyér fog elkészülni. A Ceres jelenleg Győrben és Miskolcon van jelen, elsősorban napi termékeket, cipókat, toast kenyereket, kalácsokat gyártanak, emellett fontosnak tartják az egészségtudatos táplálkozásba illeszthető termékek készítését is. A tatai beruházást 2024-ben hagyták jóvá, 2025 a projektindítás éve, az első berendezések pedig a tervek szerint 2027-ben érkeznek majd. A gyárban a legmodernebb technológia kap helyet, de nemcsak a gyártási folyamatok, hanem a raktározás, a kartonba helyezés, a logisztikára történő átszállítás is robot és AI (mesterséges intelligencia) technológiával fog megvalósulni.
Michl József polgármester a beruházással kapcsolatban úgy fogalmazott: – A Ceres akár egy életre szóló munkahelyet is kínál majd új, tatai beruházása nyomán, és azt remélem, hogy a Jávorka Iskola diákjai közül is sokan megtalálják majd ott a munkahelyüket.
A Jávorka Iskola diákjainak közel fele pék-cukrász, illetve sütő és cukrászipari technikus tanuló, 320-ból több, mint 160 diák tanul ebben az ágazatban. A november 6-án átadott új sokkoló hűtő a képzésük során lerövidíti a gyártás folyamatát, amikor olyan süteményeket készítenek, melyeket gyorsan le kell hűteni. Körmendi Csaba, a Kisalföldi ASzC Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta: – A Ceres új üzeme egy óriási lehetőséget jelenthet az élelmiszeripari ágazatunkban tanuló diákoknak, másrészt pedig az Agrofert Csoporthoz több olyan cég is tartozik, amelyekkel már eddig is kapcsolatban voltunk. Így duális partnerként jelentős segítséget nyújtanak számunkra abban, hogy a diákjaink a legmagasabb színvonalon, a legkorszerűbb tudást szerezhessék meg.
A tatai Ceres üzemben készült kenyerek a tervek szerint a magyar piac mellett Csehországba, Szlovákiába és a déli országokba is eljutnak majd.



















