Kenuval bejárható vízitúra útvonalat alakítanak ki az Által-éren

Egy TOP Plusz pályázati forrásnak köszönhetően vízitúra útvonal létesül Vértesszőlős és Tata között, ezzel kapcsolatban tartottak helyszíni bejárást az Által-ér mentén Michl József polgármester vezetésével a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület, Tata Város Önkormányzata és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai.

Popovics György, a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés elnöke idén év elején jelentette be, hogy a TOP Plusz program forrásaiból többek között turisztikai attrakciók létrehozására is nyertek pénzt a térség települései, Tata két projekttel érintett, ezek közül az egyik egy kenuzható vízitúra-útvonal kialakítása az Által-éren.

Vármegyénkben korlátozottak a természetes vizekhez kötődő, aktív turizmust szolgáló lehetőségek. Az Által-ér és a tatai Öreg-tó adottságai azonban ebből a szempontból kivételesek. Az Öreg-tavon a mindennapokban már számos olyan szolgáltatás, lehetőség elérhető, amelyek a sportoláshoz és a szabadidős tevékenységekhez kötődnek, például a kajak, a kenu, a szörf, a vitorlás vagy a sárkányhajózás. Emellett az Által-ér Tata és Dunaalmás közötti szakaszán, a tó vizének őszi leeresztési idejére időzítve minden évben megszervezik a Mikoviny Sámuelről elnevezett Által-ér Vízi túrát, azonban a patak turisztikai hasznosítása – részben a vízjárásának (is) köszönhetően – még nincs kiaknázva. Az elnyert  TOP Plusz pályázati lehetőségnek köszönhetően Vértesszőlős és Tata között, az Által-ér mintegy 5 km hosszú szakaszán egy kezdők számára is járható, teljesen biztonságos kenus túraútvonalat alakítanak ki, mely az Öreg-tó tavasztól őszig tartó, úgynevezett turisztikai/szabadidős üzemvízszintjének időszakában lesz használható.

A projekt során a következő időszakban a tervezést és engedélyeztetést követően többek között kialakítják a vízre szálló helyeket, megtörténik a meder takarítása, az érintett terület teljes megtisztítása, a fogadási feltételek kialakítása (tereprendezés, esőbeálló, padok, asztalok) a vértesszőlősi indulópontnál, tájékoztató táblák kihelyezése a kiszállási pontoknál, kiegészítő elemként pedig a vízfolyás mellett gyalogösvényt fognak létrehozni 1,5 km hosszan.