Képviselő-testületi ülést tartottak a Városházán

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete április 27-én tartotta soron következő ülését a Városháza dísztermében, ahol a hónap utolsó szerdáján 20 napirendi pontban született döntés.

Az ülés előtt a földszinti aulában nyitották meg a 2022-es Fellner Jakab Emlékév alkalmából létrehozott vándorkiállítást, melynek 11 tablója az építőmester életének 11 fontos fejezetét dolgozza fel, felölelve a teljes életművet. Ezt követően, napirendek előtt a díszteremben Michl József polgármester köszöntötte az ülésre meghívott Bencsik János országgyűlési képviselőt. A helyszínen először dr. Horváth József jegyző ismertette az április 3-i országgyűlési választás helyi eredményeit, majd Bencsik János osztotta meg gondolatait. Bencsik Jánosnak Komárom-Esztergom megye 01. számú választókerületében újabb négy évre szavaztak bizalmat a választók április 3-án. A Tatai-medence országgyűlési képviselője Michl József polgármester meghívására érkezett a Városházára, ahol úgy fogalmazott: – Kifejezetten örülök annak, hogy Tatán a választásra jogosultak mintegy háromnegyede vett részt az idei országgyűlési választáson. Örülök annak is, hogy választókerületi szinten 70 százalék fölé kerültünk, ami azt mutatja, hogy a térségben élők fontosnak tartják, hogy véleményt nyilvánítsanak a közös ügyeinkben és aktívan bekapcsolódjanak a közös dolgaink jobbításába. Bencsik János köszönetet mondott azoknak, akik éltek szavazati jogukkal, valamint mindazoknak, akik részt vettek a választások lebonyolításában. A képviselő a jövőbeni tervekről elmondta, négy fő fejlesztési területtel kell mindenképpen foglalkozni az elkövetkezendő esztendőkben. Az egyik az újabb befektetők letelepedésének elősegítése a helyi ipari parkban a város kasszájába befolyó iparűzési adó összegének további emelkedése érdekében, ezzel stabil pénzügyi hátteret nyújtva a további fejlesztéseknek valamint a városüzemeltetési feladatoknak. A másik lényeges terület a belváros megújítása, melynek része az Esterházy-kastély fejlesztésének második üteme, a Tatai Vár rehabilitációjának első üteme valamint a Tata Szíve Program is. A harmadik nagy feladat az Öreg-tó egyrészt árvízvédelmi, másrészt természetvédelmi feltételrendszerének javítása, a negyedik pedig a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár további infrastrukturális és haditechnikai fejlesztése.

Az áprilisi ülésen először a közterület-használat helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról szavaztak, majd ezt követően az önkormányzat és a rendőrség közötti együttműködéshez kapcsolódó előterjesztésekről tárgyaltak a képviselők. A témáról Michl József az ülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: – A tavalyi évről szóló beszámolóból többek között kiderült, hogy 2021-ben is sok pluszfeladatot adott a rendőrségnek a  koronavírus járvány, ennek a munkának az elismeréseként a Tatai Rendőrkapitányság 31 munkatársának adományozott Dr. Mészáros Gábor emlékérmeket az önkormányzat tavaly ősszel. A rendőrség elmúlt időszakban végzett munkájának eredményeként jelentősen csökkent a járásban a bűncselekmények és a közlekedési balestek száma, erősödött a közbiztonság. Igazi dicséretnek számít az is, hogy a Takarék Index 2021-es élhetőségi listáján, melyen tavaly a Tatai járás az 5. legélhetőbb lett Magyarországon a járások rangsorában, a közbiztonság kategóriában is az első 10 helyezett közé sorolták a kistérségünket. Minden tatai nevében köszönöm a Tatai Rendőrkapitányság munkáját, amihez a jövőben is jó egészséget kívánok nekik – nyilatkozta Michl József.

A humánszolgáltatáshoz kapcsolódó előterjesztések sorában szerepelt többek között az a beszámoló, amely a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi tűzvédelmi tevékenységéről szól. Ezzel kapcsolatban Tata polgármestere tájékoztatott arról, hogy az elmúlt esztendőben a tűzoltók 110 alkalommal kaptak riasztást Tatáról, a legjelentősebb feladatot pedig a július 9-i vihar és jégeső utáni kárelhárítási valamint területrendezési munkák jelentették számukra. A városvezető megköszönve a tűzoltók munkáját hozzátette, a köszönet az Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek is jár, hiszen nagyon jó kapcsolat van a hivatásos és az önkéntes tűzoltók között, számos feladatban együtt vesznek részt.

A beszámolók sorában az áprilisi ülés témái között volt a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény tevékenységéről, a tatai járóbeteg-szakellátás helyzetéről, valamint a központi orvosi ügyeleti feladatok ellátásáról szóló tájékoztató is. A képviselők a témával kapcsolatban többek között arról egyeztettek, hogy hogyan lehet a jövőben az Egészségügyi Alapellátó Intézményt és a háziorvosi szolgálatot továbbfejleszteni. A háziorvosokat az önkormányzat azzal szeretné segíteni, hogy új központot hoz létre a rendelések számára. Ennek az elképzelésnek az előkészítése már zajlik, a város pályázati forrást szeretne igénybe venni a megvalósításhoz. A tervek szerint egy, a Kossuth tér melletti önkormányzati ingatlanban alakítanának ki több új rendelőhelyiséget, a helyszínen a régi szakrendelőben még meglévő rendelések is új otthonra találnának. Az önkormányzat két ilyen központot szeretne létrehozni, egyet Tatán és egyet Tóvároson. Michl József polgármester a témához kapcsolódva sajtótájékoztatóján elmondta:- A tatabányai kórház beszámolójáról nem szavaztunk, erről majd egy újabb fordulóban fogunk tárgyalni, ugyanis a kórház vezetősége az áprilisi ülésen nem tudott részt venni, és úgy gondolom, hogy az ő jelenlétükben, közösen érdemes átbeszélni, hogy milyen jövő várhat a tatai kórház épületére. A tatabányai Szent Borbála Kórház területén jelenleg épülő új rehabilitációs részleg körülbelül két év múlva fog elkészülni, akkor a megyeszékhelyre költözik majd át a tatai rehabilitációs részleg, tehát azt kell kitalálni, hogy az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórházunk épületének mi legyen a további funkciója. A másik feladat a tatabányai kórházzal az, hogy a városunkban működő szakrendelések minél magasabb színvonalon és minél hosszabb rendelési időben folyhassanak a tataiak és a kistérségünkben élők számára.

A képviselő-testület ülésén bölcsődei témákról is szavaztak. Az egyik napirendi pont a Juniorka Bölcsődét érintette. Az önkormányzat évente rendszeresen támogatásban részesíti az intézményt a Juniorka Alapítványon keresztül, az alapítvány most ennek a támogatásnak a kiegészítését kérte plusz 4,5 millió forinttal. Emellett módosították a Csillagsziget Bölcsőde alapító okiratát, miután megszületett az a döntés, hogy az Újhegyben felépült és idén ősztől működő Nádas utcai, új városi bölcsőde a jövőben a Tatai Csillagsziget Bölcsőde tagintézményeként fog működni.

A Városházán gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztésekről is voksoltak, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. tavalyi ingatlankezelési tevékenységéről és idei üzleti tervéről, a Tatai Rend-ház Kft. ez évi egyszerűsített éves beszámolójáról illetve a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. beszámolójáról. Ezt követően a várárokban található felépítmény bérbeadásáról hoztak döntést. A várárokban az önkormányzat és a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. tavaly ősszel kezdte el a Hajdú utca felőli rész megújítását. Ennek során faburkolatú mobil konténerek megépítésével a halgazdálkodási tevékenységek ellátásához szükséges helyiségeket alakítottak ki, s lehetőség nyílt arra is, hogy egy halsütöde nyíljon a helyszínen. A halsütöde működtetésére korábban pályázatot írtak ki, a bérbeadásról szóló döntést a testület megszavazta.

Az ülésen ebben a hónapban is elfogadták azt a tájékoztatót, mely az Európai Uniós pályázatokról és a Magyar Kormány által biztosított támogatásokról szól. Az Ady Endre úton elkezdődött az új könyvtár építése, amely a tervek szerint egy évet vesz igénybe, az újjászületett Kőfaragó Házban már csak az eszközbeszerzés van hátra, az új Kertvárosi Óvoda tervezése pedig elindult, miután a beruházáshoz igényelt pályázati pénzt elnyerte a város.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan május utolsó szerdáján tartja majd.