Kettős jubileumot ünnepelt az Egressy kórus és kamarakórus

Dupla jubileumi koncertnek adott otthont a Tatai Református Gimnázium tornaterme, ahol népes közönség volt kíváncsi az Egressy Kórus és Kamarakórus összevont, ünnepi fellépésére június 11-én.

A nagykórus idén lett 60 éves, a kamarakórus pedig tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, de az elmúlt esztendőben a koronavírus járvány miatt nem tudtak nyilvános koncertet adni. Mindkét kórus jelentős szerepet töltött és tölt be városunkban a zenei kultúra terjesztésében, a hagyományok ápolásában és a közösségformálásban egyaránt. Az Egressy kórus 1962-ben alakult Baranyi József vezetésével, akkor, Tata legnagyobb létszámú előadó együtteseként. Az alapító Baranyi József tanár-karnagy 2009-ben elhunyt, ezt követően az együttes vezetője, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna vette át a kórus irányítását, Molnár Péter társkarnagy segítségével. A nagy vegyeskarból 1991-ben alakult meg a kamarakórus. Az elmúlt évtizedekben mindkét művészeti közösség aktívan dolgozott. Jártak többek között Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Erdélyben, hazánk számos településén és természetesen nagyon sok tatai esemény, fesztivál részeseként, adventi koncertek főszereplőjeként nyújtottak feledhetetlen élményeket a közönségnek.

Michl József polgármester, a június 11-i koncert védnöke az eseményen köszöntőjében hangsúlyozta: – Minden születésnap nagy öröm, és mindig, amikor közösen ünnepelünk, ráébredünk arra, hogy még ennyi idő után is szeretni tudjuk egymást. Ez a kettős jubileum szintén azt jelenti, hogy még mindig, ennyi idő, ennyi öröm és nehézség után is szeretik egymást a kórus tagjai, de nemcsak egymást, hanem a közönséget, a zeneszerető tataiakat is szeretettel fogadják újra és újra. A városvezető hozzátette: – Arra biztatom a kórus tagjait, hogy ne hagyják abba, folytassák a munkát, hogy évek múlva ismét jubileumot ünnepelhessünk.

Az Egressy Kórus és Kamarakórus számtalan eredménnyel, szakmai elismeréssel büszkélkedhet. A nagykórus többek között 1970-ben Pro Tata díjat, 1971-ben és 1993- ban pedig Nívódíjat kapott. 2007-ben Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatát adományozta az Egressy kórusnak a városunk hírnevét mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban több évtizeden keresztül öregbítő, a kulturális életet gazdagító, magas művészi színvonalú tevékenysége elismeréseképpen. A kamarakórus – szintén többek között – 2004-ben ezüst éremmel tért haza a Kórusolimpiáról Brémából, 2007-ben részt vettek a Rómában megrendezett II. Musica Sacra di Róma – Nemzetközi Egyházzenei Kórusversenyen, ahol a zsűri bronz éremmel jutalmazta őket.

A tatai koncert vendége volt Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális államtitkára, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar,  Zeneművészeti Intézete Zenei Elméleti és Kórus Tanszékének adjunktusa, a koncert fővédnöke, aki felelevenítve a kórus történetének néhány mérföldkövét, hangsúlyozta: – A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) kórusminősítési rendszerében az Egressy kórus a gála és fesztiválkórus minősítés után kiérdemelte a legmagasabb, a hangversenykórus minősítést is. Az államtitkár a közönséghez intézve szavait úgy fogalmazott: – Sose engedjék el a kezét a kórusnak, keressék őket, legyenek mellettük, járjanak a koncertjeikre és bátorítsák a tagságot, legyenek büszkék kulturális örökségünkre, s a közösségben megélt művészeti produktumokra. Dr. Hoppál Péter kiemelte: – Tata, világítótoronyként irányt és példát mutat más városoknak és más közösségeknek abban, hogy az együvé tartozást, kulturális értékazonosságot a közönség is támogatja és a város vezetése is jutalmazza.

A kórus szakmai vezetője, karnagya, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna hosszú ideje szervezi és támogatja Tata zenei életét, melynek részese volt alpolgármesterként, a helyi zeneiskola igazgatójaként valamint az önkormányzat Humán és Ügyrendi Bizottsága elnökeként is. 2016-ban, a Zene Világnapja alkalmából rendezett budapesti hangversenyen, a KÓTA díjak átadásán Mecénás kategóriában részesült elismerésben. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége ezzel a kitüntetéssel köszöni meg azoknak a tevékenységét, akik hosszú ideje elkötelezetten szolgálják a magyar kórus és népzenei életet.

A jubileum alkalmából szívből gratulálunk Robozné Schőnfeld Zsuzsannának és Molnár Péternek, valamint a kórustagoknak, segítőiknek és a közreműködőknek. Köszönjük a munkájukat, mellyel megkerülhetetlen szerepet töltenek be a tatai kulturális, művészeti életben, és kívánjuk, hogy sikertörténetük még hosszú évtizedeken át folytatódjon!