Kilenc városi kitüntetést adtak át augusztus 20-án a Kossuth téren

Augusztus 20-án Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében a Kossuth téren rendezték az államalapító Szent István királyunk tiszteletére szervezett ünnepséget, melyen a hagyományoknak megfelelően idén is átadták a városi kitüntetéseket.

A nap programja délelőtt 10:00 órakor a Szent Kereszt Plébániatemplomban kezdődött, ahol a szentmisét Havassy Bálint plébános mutatta be. Az ünnepi műsornak ezt követően 18:00 órától a Kossuth tér adott helyet, ahol Michl József mondott beszédet.

Tata polgármestere beszédében így fogalmazott: – „Életünket sokkal inkább bizonyos korszakokra, hosszabb rövidebb időszakokra osztjuk, minthogy csak a napok egymásutániságát élnénk meg. Mindig jönnek újabb nagy lépések, amelyeket vagy a helyzet kényszerít ránk, vagy a saját döntéseink alapján kezdünk el, valami újat hozva a régiből, vagy a régivel, vagy elhajítva a hátráltató múltat, valami egészen újat építve. S ebben a sorban az egyik nagy elmozdító, megmozdító, újabb ciklust kijelölő, az maga az ünnep… Az utóbbi ezer évnek a nagy elindítóját, az út bemutatóját, az ezredéves korszakalkotót, Szent István királyt köszöntjük ma. Neve virágkoszorút, koszorút jelent. A kör, amely az egyik legrégibb, ősi szimbólumunk a rend, a tökéletesség, a végtelen, sok pozitív üzenet hordozója. Szent István király és Imre fia életáldozata adott biztos jövőt országunknak. A végtelenre tekintő és mindent a Teremtőnek visszaajándékozó életük adta elődeink, és az általunk megélt ezer év biztos talapzatát. A több mint ezer éves magyar nemzetéből, ezer évvel ezelőtt, az örök életre teremtett országot Szent István ebben a világban.” Tata polgármestere ünnep beszédében arról is megemlékezett, hogy városunk tíz éve nyerte el az  Európa Tanács legmagasabb elismerését, melyet önkormányzat elnyerhet. A városvezető hangsúlyozta: – „Éppen ma tíz esztendeje, hogy a Tatai Vár udvarán átvehettük az Európa-díjat, a strasbourgi Európa Tanácstól. Ez a legnagyobb elismerése részükről egy településnek, amely kiemelkedően sokat tett és tesz a béketeremtő nemzetközi kapcsolataiért, mellyel az igaz barátságot a különböző nemzeti kis közösségek, falvak és városok között építi. Különösen is igaz ez a határon túli magyar településeinkkel ápolt testvérbarátságainkra. Köszönet városvezető elődeimnek, minden ebben a munkában résztvevő tatainak, közvetlen munkatársaimnak azért, hogy évtizedek óta Tata Európa sok országában nemcsak ismertté vált, hanem szeretett várossá is lett.”

 

Augusztus 20-án este a Kossuth téren idén is átadták a városi kitüntetéseket.

 

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2023-ban kilenc városi kitüntetést adományozott:

-Tata Város Mátyás Király Díjában részesült Fogelné Nagy Éva nyugalmazott tanár, iskolaigazgató, a Talentum Iskola alapítójaként Tata oktatási, művészeti sokszínűségének megteremtésében és fenntartásában több évtizeden át nyújtott kimagasló szakmai és közösségszervező munkájának elismeréseképpen.

Tata Városáért kitüntetés arany fokozatában részesült Zsebőkné Hidvégi Éva óvónő, óvodavezető, az agostyáni óvoda alapításában való tevékeny részvételéért, és több évtizedes kiemelkedő óvodapedagógusi valamint közösségszervező munkásságának elismeréseként.

Tata Városáért kitüntetés arany fokozatában részesült az Ábrahám Ágnes Barbara és Domokos Attila házaspár, Tata Város Önkormányzata kommunikációs munkatársai, Tata történelmének, kulturális és művészeti életének, örökségének, valamint jelenének az elektronikus felületeken és a nyomtatott sajtóban történő bemutatása során nyújtott szakmai elhivatottságuk, fáradhatatlan munkabírásuk elismeréseképpen.

-Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Czina László, a Tatai Hódy Sport egyesület alelnöke, edző, a magyar válogatott edzői csapatának tagja, a tatai kajak-kenu sport területén az utánpótlás nevelésben végzett több évtizedes kiemelkedő, áldozatos, eredményes edzői munkásságának elismeréseképpen.

 -Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Csákány József, a Tatai Atlétikai Club (TAC) labdarúgó szakosztályának vezetője, a tatai labdarúgás utánpótlás nevelésében végzett több éves kimagasló szakmai munkájának, közösségszervező tevékenységének elismeréseképpen.

-Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült Horváth Zoltán Zsolt,  a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgató-helyettese, Tata sportéletében végzett több éves aktív közösségszervező munkájáért, valamint a tatai jégpálya létrehozásában és a jégkorong helyi népszerűsítésében végzett eredményes tevékenysége elismeréseként.

-Tata Városáért kitüntetés bronz fokozatában részesült Papp Lászlóné nyugdíjas óvodai dajka, az agostyáni óvodai és közösségi életben való több évtizedes aktív, lelkiismeretes munkájának elismeréseként.

-Tata Város díszpolgára címet vehetett át Acsainé Dávid Ágnes, a Tatai Rend-ház Kft. volt ügyvezetője, pedagógus, Tata kulturális és oktatási életében végzett kiemelkedő tevékenységéért, a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozásában, a tatai felsőoktatás megteremtésében végzett lelkiismeretes munkájának elismeréseként.

-Tata Város díszpolgára címet vehetett át Labanc Györgyi, pedagógus, a Természetes Életmód alapítvány elnöke, az Agostyáni Ökofalu létrehozásáért és a tatai gyermekek környezeti nevelésében végzett elhivatott, alázatos, több évtizedes példaértékű munkásságának elismeréseként.

Szívből gratulálunk a kitüntetetteknek, jó egészséget, sok sikert kívánunk további munkájukhoz!

Az ünnepségen közreműködött Jenei Márta, a MH. Klapka György I. Páncélosdandár zenekar Balázs Attila őrnagy vezényletével, a Csevergő Énekegyüttes, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület növendékei.