Könyv és kiállítás mutatja be a Dunabarátok együttműködésének 65 évnyi történetét

„Az idő hullámai – egy élet krónikája 1959-2024.  címmel nyílt kiállítás a Német Nemzetiségi Múzeumban június 28-án.

A tárlat Kovács Ferenc magángyűjteményére alapozva mutatja be a német és magyar Dunabarátok Körének 65 éves működését a múzeum földszinti kiállítóterében, a „Közlekedési Kultúra Napja 2024” eseménysorozatának vármegyei programjaként.

Kovács Ferenc évtizedek óta jó ismerője az ún: ulmi skatulyák történetének. I. Lipót császár javaslatára az udvari kamara 1689-ben határozta el németek betelepítését, s a betelepített családok jelentős része – így az Esztergom környékbeli német falvak első lakóinak többsége is – a Dunán érkezett hazánkba egy sajátos hajótípuson, az ulmi skatulyán (ulmer schachtel). Ez az egyszerű szerkezetű vízi jármű a tutajokhoz hasonló, ami nevét a készítése helyéről, valamint a hajótestre épített dobozszerű fedett építményről kapta, melyet skatulyának csúfoltak. A korábban áruszállításra használt, fából készült hajó hossza kb. 20-30 méter volt, a hajót a víz sodrásán kívül nem hajtotta semmi, így csak a folyón lefelé tudtak vele közlekedni. Az ulmi skatulyákat a megérkezés után egyszerűen szétszedték, s a faanyagot eladták, vagy építésekhez használták. E különleges hajótípus a 18. században már menetrend szerint járt egészen a vasút megjelenéséig. A múlt században, ennek hagyományait felelevenítve indultak évente hajók Ulm-ból, ezeknek a fogadását bízták Kovács Ferencre még a hatvanas évek elején, az Országos Közlekedéstudományi Egyesület vezetőségi tagjaként. Tapasztalatait, élményeit, az időközben összegyűjtött fotókat és tárgyakat a most megnyílt kiállításon tárja az érdeklődők elé. Ahogyan Kovács Ferenc fogalmazott: -„Én, mint Dunabarát, nem csupán a múltat örökítettem meg, hanem szeretettel és tisztelettel ápolom ezt a szoros köteléket és megtiszteltetésnek veszem, hogy ezt a társaságot szolgálhattam és továbbra is tagja lehetek. A több évtizedes munkámon keresztül pedig szerettem volna bemutatni, hogy a Duna nem csupán víz, hanem az élet.”

A tárlat megnyitója alkalmat adott arra is, hogy bemutassák azt a Tata Város Önkormányzata gondozásában megjelent jubileumi albumot, mely az elmúlt 65 évet és a két Dunabaráti civil szervezet – Németország, ULM-i SCHACHTEL – „Gesellshaft der Dunaufreunde ULM” és Magyarország, KTE – Közlekedési Tudományi Intézet Budapesti szervezet – kapcsolatát mutatja be.  A történetük hivatalosan 1961. július 24-én, Komáromban kezdődött, az első találkozóval. Ahogyan az album bevezetőjében olvasható: – „Feltárulnak azok az évek, amikor a Dunabarátok Társasága a folyó hullámain át összekapcsolta a népeket és megteremtette az örök béke és barátság hídját. A kulturális találkozók és az emlékkönyvek által az egyesület értékes hagyományokat őriz és közvetít, hozzájárulva a Duna-menti országok közötti szoros kapcsolatokhoz és a béke előmozdításához. Az eltelt időszakban elért eredmények és a közösség elkötelezettsége példaértékű a nemzetek közötti barátság és kulturális együttműködés terén.” A kiadvánnyal kapcsolatban a kiállításmegnyitón Michl József polgármester elmondta: – Ritka, hogy valaki a mindennapjai, a munkája mellett olyan hosszú ideig, olyan lelkesedéssel foglalkozzon egy témával, mint Kovács Ferenc. Ezért örömmel álltunk a gyűjteménye és annak bemutatása mellé, hogy segítsük a nagyközönség elé tárni a Dunabarátok együttműködésének történelmét.

„Az idő hullámai – egy élet krónikája – 1959-2024” című album a május 10-i „Közlekedési Kultúra Napja 2024” országos nyitórendezvényen az év közlekedési kiadványa kategóriában különdíjat kapott.

A Tata Város Önkormányzata, a Kuny Domokos Múzeum Német Nemzetiségi Múzeumának kiállítóhelye és a Közlekedéstudományi Egyesület Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Szervezetének Dunabarát Köre együttműködésével létrejött kiállítást az érdeklődők augusztus 31-ig tekinthetik meg, keddtől-szombatig 10:00 és 18:00 óra között.