Könyv jelent meg a tatai lóversenyzés történelméről

Március 25-én a Városházán mutatták be Nieselberger Róbert: A tatai lóversenyzés történelmi aranykora című könyvét. A kiadvány megjelenésének hátterében 4 ezer oldalnyi kutatási anyag áll, melynek nyomán egy újabb izgalmas könyv született városunk helytörténeti írásainak sorában.

Gróf Esterházy Miklós az 1880-as években angol idomárokkal vette fel a kapcsolatot, akik letelepedtek Tatán. Városunkban egy versenyistálló rendszer alakult ki és működött 1885 és 1920 között, a mai, Sport utca 33 szám alatt található villaépület pedig központi szerepet játszott az itteni lovas életben. A villában élt és dolgozott Henry Milne, aki Tokio, a világhírű telivér idomárja is volt. Az épület Nieselberger Róbert családjának tulajdona, a szerző ezért is tartotta fontosnak, hogy minél részletesebben megismertesse az utókort a Tata felemelkedésében elengedhetetlen szerepet játszó lóversenyzés történetével és szereplőivel. A szerző, aki az Angol-Magyar Lovastörténelmi Egyesület elnöke is, a könyvbemutatón úgy nyilatkozott: – Tata kimagasló szerepet töltött be ebben a korszakban, igazi lovas fellegvár volt, amit kis „Newmarket”-nek is hívtak. A könyv azzal a céllal jelent meg, hogy a kutatásaim összegzéseként megismertesse az olvasókkal a villa és az aranykorszaknak is nevezett időszak történetét, emléket állítva a leghíresebb zsokéknak és versenylovaknak is.

A könyv fejezeti többek között a versenypályák működését, a Sport utcán található villa történetét, híres trénerek és zsokék munkáját, eredményeit, valamint a versenyistállók és tulajdonosaik sorsát fedi fel az olvasók előtt. Stegmayer Máté történeti muzeológus, a kötet történelmi lektora a Városházán kiemelte, hogy igazi hiánypótló kiadványról van szó, melyhez elképesztő képi anyagot is sikerült felkutatni.

A tatai lóversenyzés történelmi aranykora Tata Város Önkormányzata Kulturális és Oktatási Alapjának támogatásával jelent meg. A bemutatón az érdeklődőket Michl József polgármester köszöntötte, aki úgy fogalmazott: – Végre egy méltó könyv született a helyi lovas életről, hiteles és rendszerezett adatokkal, pontos és fontos információkkal, forrásokkal, ezzel egy újabb nagy fejezetét örökítve meg Tata történetének.

A témában további információkat olvashatnak:

https://antikvilla.hu/

facebook.com/villa.antik.73