Környezetkímélő zöld buszt próbálhatnak ki a tataiak ezekben a napokban

Március 16-án a tatai buszpályaudvaron sajtótájékoztató keretében mutatták be azt a környezetkímélő zöld buszt, melyet a következő két hétben próbálhatnak ki a helyi közösségi közlekedésben a tataiak a Zöld Busz Mintaprojekt keretében.

A Magyarország Kormánya által 2019-ben indított Zöld Busz Program koordinációját tavaly szeptemberben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vette át. A program során a HUMDA Steiner Attilával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságért és klímapolitikáért felelős államtitkárával közösen elektromos autóbuszok tesztelését támogatja, bemutatva országszerte számos településen az új, innovatív, fenntartható közösségi közlekedési lehetőséget. A mintaprojektben ebben az időszakban a 25.000 lélekszám alatti településeken szerveznek bemutatókat, és Tata is bekerült a Demonstrációs Mintaprojekt helyszínei közé.

Michl József polgármester, a zöld buszon megtartott sajtótájékoztatón elmondta: – Tata Város Önkormányzata minden évben ingyenes utazási lehetőséget biztosít a tatai általános és középiskolásoknak a helyi buszjáratokon. A tömegközlekedés használata a diákok számára nemcsak gyors és kiszámítható, de a város reggeli és délutáni forgalmát is csökkentheti, emellett az önkormányzat ezzel a támogatással már gyermekkorban szeretné felhívni a figyelmet a közösségi közlekedés lehetőségeire, előnyeire.

Az Európai Unió által kitűzött és Magyarország által vállalt 2050-es klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a közlekedési szektor kibocsátásának jelentős mérséklése. A klímacélok elérésének egyik eszköze az elektromos járművek, többek között az elektromos buszok elterjesztése, a régi, környezetszennyező buszok kiváltásával. A Zöld Busz Program keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására. Bencsik János országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, bízik benne, hogy miután az elmúlt években a Modern Városok Program keretében Tatabányán a teljes autóbusz flottát sikerült új, korszerű járművekre cserélni és a helyközi viszonylatokba is érkeznek az új buszok, a következő években Tatára is érkezhetnek környezetkímélő, elektromos autóbuszok, melyek a mindennapi  közlekedés részévé válhatnak.

A Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta: – Tata az egyik első olyan 25 ezer lélekszám alatti település hazánkban, melyben bemutatjuk a zöld buszt. Az államtitkár hozzátette: – 2800-2900 busz van jelenleg országosan a helyi közlekedésben forgalomban, ezekből 1100-at terveznek lecserélni elektromos járatra a következő esztendőkben. Ennek iparfejlesztési jelentősége is van, ugyanis szeretnének olyan technológiákat kipróbálni, amelyeket Magyarországon gyártanak.

A Volánbusz Zrt. Jelenleg 40 zöld busszal rendelkezik, ezek elsősorban Budapest elővárosában közlekednek, de a technológiát minél több kis és közepes településre szeretnék majd eljuttatni. A tatai sajtótájékoztatón Weingartner Balázs a HUMDA Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: – A programban a szemléletformálás kiemelt jelentőséget kap, ezért fontos, hogy a kisebb városokban is minél többek kipróbálhassák, tesztelhessék a zöld buszokat. Minden segítséget meg fogunk adni ahhoz, hogy a tesztidőszak után a későbbiekben Tatán is állandó szereplői legyenek a közösségi közlekedésnek ezek a járművek.