Kortárs tárlat nyílt a Zsinagógában

A tatai múzeum volt Zsinagóga kiállítóhelyén szeptember 15-én nyílt meg Vámos János képzőművész „Légvár” című tárlata.

A felvidéki származású, Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban egyaránt alkotó képzőművész első ízben mutatkozik be Tatán, miután az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálén elnyerte Tata Város Önkormányzatának különdíját, így jött létre most városunkban önálló tárlata.

Vámos János, felvidéki származású képzőművész, mesterdiplomáját 2019-ben a Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn Intézetében szerezte, mestere Baláž Martin, formatervező volt. 2020-tól a Prágai Képzőművészeti Akadémián hallgat festészetet. Az elmúlt években több művésztelepen, egyéni és csoportos, hazai és külföldi kiállításon vett részt. Szlovákián és Magyarországon kívül eddig Romániában, Szerbiában és Csehországban mutatkozott be. Egyike azon 24 fiatal vajdasági és felvidéki képzőművésznek, akik a 2019/2020-ban megrendezett „Határtalan képzőművészet” kiállítás-sorozat alkotói voltak.

A „Légvár“ című kiállítás sorban a negyedik az „Érezd magad otthon” elnevezésű kétéves ciklus bemutatásában – olvasható a Kuny Domokos Múzeum weboldalán. Vámos János ezen festményei elemzik és újraértékelik az otthon jelentését, tükrözik a festő lakókörnyezetéhez való viszonyát. A tatai kiállítás célja megismertetni a látogatóval az alkotófolyamatot, annak gondolatmenetét. A művész vizuális történetmesélése által a nézőnek lehetősége nyílik az otthon saját interpretációjára is.

A tárlat megnyitóján Michl József, Tata polgármestere, valamint a kiállítás kurátora, Barbara Gocníková mondott köszöntőt.