Köszönet és hála pedagógusainknak!

Tata Város Önkormányzata május 27-én a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezte idei, városi pedagógusnapi ünnepségét, melyen a színes diplomásokat és a nyugdíjba vonulókat is köszöntötték.

A pedagógusnap hazai megünneplésére először 1952-ben került sor, amikor kiváló tanítói és tanári okleveleket adtak át az ország legjobb oktatóinak. A pedagógusnaphoz kapcsolódva városunk önkormányzata minden évben közös ünneplésre hívja a tatai tanárokat, tanítókat, az oktatási intézményeink minden munkatársát. Az idei eseményen részt vett egy küldöttség is testvértelepülésünkről, a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskolából.

„ Az igazi tanár nem tanít a szó régi értelmében, hanem alkot. A saját mindig friss, mindig korszerű tudását alkotja, szüli újjá tanítványai lelkében. Így lesz művész, alkotó művész”- idézte a legendás Öveges professzor szavait az ünnepségen köszöntőjében Michl József. Tata polgármestere az eseményen így fogalmazott: – Köszönet önöknek mindenért, azok nevében is, akik még soha nem tudták kimondani azt, hogy köszönöm, és azok nevében is, akik valamiért ezt nem tudják jól elmondani. Köszönet és hála a bölcsődéinkben, az óvodáinkban, az általános, a közép és művészeti iskoláinkban, a Piarista Rendházban zajló felsőoktatásban és a templomainkban értünk és a gyermekeinkért közvetlenül vagy közvetve szolgálatot vállalókért. Köszönet és hála, hogy az elmúlt évben is tudtak, de legalábbis próbáltak lenni gyermekmentők, élményszerzők, csodatévők, testet-szívet-lelket gyógyítók, reményadók, kudarctűrők, türelem erősítők, önzetlen adományosztók, önátadók, önfeláldozók, őszinték, együttérzők, könnyeket letörlők, megértőek, elnézőek, jólelkűek, tudásvágyók, lelkesítők, erős és nemes lelkűek, biztonságot adók, munkaszeretők, szeretetteljesek és még folytathatnám… Kérem, maradjanak is ilyenek, Isten éltesse önöket! – mondta a városvezető.

A sportcsarnokban Dr. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerületi Központ szakmai vezetője is köszöntötte a pedagógusokat, hangsúlyozva, hogy nemzeti kultúránk és sikerünk záloga azoknak a pedagógus kollégáknak a felbecsülhetetlen munkája, akiknek segítségével a köznevelés rendszerének legfontosabb szereplői, a gyerekek, megkaphatják a tehetségük kibontakoztatásához szükséges, versenyképes tudást. Dr. Takács Ádám hozzátette:- Komoly felelősség az önöké, hiszen egy egész nemzedék sorsa múlhat szakértelmükön, példamutató magatartásukon. Ezért talán az egyik legfontosabb küldetés gyermekekkel foglalkozni, és átadni nekik az előző generációk által felhalmozott ismereteket.

Az esemény vendége volt Jukka Sinnemäki, finn pedagógus, oktatásfejlesztési szakember, aki a „Mit tanultam mint tanár és nevelő az elmúlt 23 év alatt?” című magyar nyelvű előadásával lépett a színpadra. A 2019-es Global Teacher Award  nyertes Jukka Sinnemäki általános iskolai tanárként az elsők között kezdte el támogatni az ÉlményMűhely finnországi programjait. Sokan már hazánkban is megismerkedhettek szemléletével és módszereivel, a szakmai tapasztalatcsere jegyében több magyarországi kollégája látogatását is viszonozta, és rendszeresen tart előadásokat leendő illetve gyakorló pedagógusoknak többek között Egerben, Győrben valamint Budapesten. A tatai rendezvényen a finn szakember saját élettörténetén keresztül osztotta meg a hallgatósággal tapasztalatait, az oktatással, a pedagógus pályával kapcsolatos tudását.

A városi pedagógusnapi ünnepségen idén is köszöntötték a nyugdíjba vonuló valamint a színes diplomás pedagógusokat.

2022-ben lett rubindiplomás Dúcz Zsigmondné (Vaszary János Iskola), valamint vasdiplomás Berecz Györgyné. Aranydiplomát vehetett át Gútay Jánosné (Fazekas Iskola), Polt Istvánné (Jázmin Iskola) és Tölgyesi József (Vaszary János Iskola).

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Baloghné Szabó Katalint (Jávorka Iskola), Barsiné Pirityi Máriát (Kőkúti Iskola), Bencze Józsefet (Jávorka Iskola), Dallos Zsuzsannát (Vaszary János Iskola), Karsai Ildikót (Új úti Iskola), Kernerné Fagyal Tündét (Vaszary Iskola), Kőhalmi Zoltánnét (Kőkúti Iskola), Pozsgayné Tóth Ildikót (Fazekas Iskola), Puck Gyöngyikét (Vaszary János Iskola), Dr. Tuba Miklósnét (Új úti Diákotthon), Csábiné Gazdag Elvirát (Eötvös József Gimnázium), Farkasné Gerencsér Zsuzsannát (Jávorka Iskola), Gyüsziné Keller Klárát (Jázmin Iskola), Magyar Csabánét (Eötvös József Gimnázium), Mészárosné Boros Valériát (Kőkúti Iskola), Mocsári Lenkét (Vaszary Iskola) és Szalai Zsuzsannát (Jávorka Iskola).

Dallos Zsuzsanna, Pozsgayné Tóth Ildikó, Karsai Ildikó és Puck Gyöngyike az eseményen Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át, amely az emberi erőforrások minisztere által adományozható szakmai elismerés. Azoknak a nyugállományba vonuló óvodai, általános iskolai, szakiskolai, középiskolai pedagógusoknak és főiskolai, egyetemi oktatóknak adományozható, akik legalább 25 éven keresztül dolgoztak a gyermekek oktatása-nevelése érdekében, és pályájuk során kiemelkedő munkát végeztek.

Minden díjazottnak és nyugdíjba vonuló pedagógusnak ezúton is szívből gratulálunk!

A városi pedagógusnapon közreműködött  Jenei Márta, a Pötörke Népművészeti Egyesület Ifjúsági Zenekara Bottyán Ildikó vezetésével és a Cimbaliband Zenekar.