Köszöntjük a kisgyermeknevelőket!

A Bölcsődék Napja alkalmából köszöntötte Tata Város Önkormányzata a tatai kisgyermeknevelőket és munkatársaikat április 20-án a Városháza dísztermében.

Hazánkban nagy múltra tekint vissza a bölcsődei rendszer. Miután megalapították a világ első bölcsődéjét Párizsban 1844-ben, Magyarország nem sokkal később követte a példát, s 1852. április 21-én Pesten megnyílt az első magyar bölcsőde, amelyben 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. A Bölcsődék Napja 2017 óta nevelés-gondozás nélküli munkanap, mellyel a kisgyermeknevelők munkájára hívják fel a figyelmet minden év áprilisának 21. napján.

Fekete Éva, a Tatai Csillagsziget Bölcsőde vezetője a Városházán elmondta: -A napközbeni kisgyermekellátás szükségessége ma is megkérdőjelezhetetlen, a bölcsődei nevelés iránti igény pedig folyamatosan nő. Nagy könnyebbség a munkát vállalni szándékozó szülőknek, hogy a bölcsődei férőhelyek számának bővítésével országszerte egyre nagyobb számban elérhetővé válik ez az ellátási forma. Az elmúlt években a Csillagsziget Bölcsődében is előfordult kisebb férőhelyhiány, de ez a probléma megoldódott az intézmény újhegyi, 36 férőhelyes tagintézményének tavaly őszi megnyitásával. A Csillagsziget Bölcsődébe jelenleg 100, az újhegyibe pedig 29 kisgyermek jár, s 16 különleges bánásmódot igénylő gyermekről gondoskodunk két speciális csoportban, illetve több csoportban, teljes integrációban. Fekete Éva kiemelte, hogy az elmúlt esztendő másik jelentős eseménye volt, amikor átadták a bölcsőde megújult konyháját. Az infrastrukturális fejlesztés nyomán több, mint kétszeresére nőtt a főzőkonyhai kapacitás.

A Csillagsziget Bölcsődében az elmúlt esztendőkben több fejlesztés is megvalósult. 2019-ben Tata Város Önkormányzatának támogatásával teljes egészében megújult a játszóudvar és egy gondozási egység, akkor 1300 négyzetméternyi gyepszőnyeget terítettek le, az udvarra új játékok érkeztek, minden gondozási egység udvarrészéhez került csúszda, háromszög mászóka, felújították a homokozókat, és árnyékolókat szereltek fel. 2021 őszén egy újabb gondozási egység megújítása fejeződött be közel 200 négyzetméteren, a több, mint 18 millió forintos beruházást az önkormányzat saját költségvetési forrásból biztosította. A 2021-es fejlesztés érintett két csoportszobát, a gyermek fürdőszobát, az öltözőt, a babakocsi tárolót valamint a fejlesztő szobát is.

Tatán 2017 óta működik a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK) a Piarista Rendház épületében, ahol a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara először Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakot indított, a szakemberképzés azóta is töretlenül zajlik városunkban, a kisgyermeknevelő szakos hallgatók számára a Csillagsziget Bölcsőde biztosít szakmai gyakorlati lehetőséget.

A Városházán megrendezett ünnepségen Michl József polgármester hálás köszönetet mondott a legkisebb tataiak gondozásáért, neveléséért. A városvezető hangsúlyozta: – a pici gyermekekkel dolgozók munkájában csodálatos, hogy még nem tudják pontosan kikkel is foglalkoznak, hiszen minden gyermekben ott rejtőzik még az egyedi tehetség, lehetőség, s ha jól vigyáznak rájuk, akkor ezek az adottságok nem vesznek el, hanem gyarapodnak és tovább fejlődnek.

A Bölcsődék Napjához kapcsolódóan minden évben köszöntik azokat a szakembereket, akik lelkiismeretes, kiemelkedő munkájukért külön elismerésben részesülnek. Idén Michl József és Fekete Éva Barczai Andrea intézményvezető-helyettesnek valamint Vadné Farkas Andrea dajkának adott át elismerést, emellett nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Nagyné Czérna Éva kisgyermeknevelőt. Szívből gratulálunk nekik, és ezúton is köszönjük a tatai bölcsődék minden munkatárásnak áldozatos, türelmes, szeretetteljes munkáját!

Az eseményen közreműködött Kelemen Petra Piroska és Jakab András, akik interaktív mesebemutatóval léptek fel.