Kóthay Ernő képei a Fischer-házban

Tata Város Önkormányzata és a Kóthay család szervezésében szeptember 19-én a Fischer ház Magyary-termében nyitották meg azt a kiállítást, melynek képeit Kóthay Ernő örökösei ajándékozták Tata Város Önkormányzatának.

Kóthay Ernőre emlékezve tavaly Tatán, idén pedig Nyergesújfalun rendeztek emlékkiállítást. A Tatai Helytörténeti Egyesület és a Kuny Domokos Múzeum közös szervezésében 2021 nyarán nyitották meg a „Két Kóthay – apa és fia” című kiállítást a Vármúzeum vártorony kiállítóhelyén, ahol akkor Kóthay Ernő 19 műve és Kóthay Péter 17 alkotása szerepelt. A művész munkássága, része a helyi és a megyei értéktárnak is. Kóthay Ernő örökösei, Kóthay Péter és Kóthay Ildikó úgy döntöttek, hogy a család által őrzött képek közül néhányat Tatának ajándékoznak abban a reményben, hogy így a jövőben méltó módon megőrizve, minél szélesebb körben megtekinthetőek legyenek. Ezekből a képekből rendeztek kiállítást a Fischer-házban.

Kóthay Péter az eseményen elmondta: – Idén 40 éve annak, hogy édesapám elhunyt, és mivel 1952-től kezdődően 30 éven át élt és alkotott Tatán, úgy gondoltuk, a városnál jó kezekben lesznek a művei. Az ajándékba adott 10 kép felöleli a munkásságát, hiszen az első 1960-ban készült, az utolsó pedig 1982-ben.

A képeket úgy válogatták össze, hogy azok a művész minden egyes korszakát képviseljék. Az ajándékozással kapcsolatban Michl József polgármester úgy fogalmazott: – Nagyon jó érzés volt, amikor megkeresett a család a felajánlással, mert minden olyan alkalom ünnep a város számára, amikor valaki a sajátjából a közösségünk számára értéket ad át. Önmagában ez a gondolat is szép, de különösen jó érzés akkor, amikor egy tatai művészről van szó.

A kiállítást Kövesdi Mónika művészettörténész nyitotta meg, a képek a Fischer házban tekinthetőek meg.