Közel 2 kilométeres szakasszal bővül városunk belterületi kerékpárút-hálózata

Április 4-én rendezték a „Tata, Belterületi kerékpárút fejlesztése, I. ütem” elnevezésű TOP Plusz pályázat projektnyitó eseményét. A fejlesztésnek köszönhetően 1.985 méterrel tovább bővül a városi kerékpárút-hálózat.

Tata Város Önkormányzata sikeresen pályázott a TOP Plusz-1.2.1-21 „Élhető települések” elnevezésű pályázati felhívásra, melynek nyomán 300 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke tájékoztatott arról, hogy az elmúlt időszakban 18 pályázatot sikerült Tatával közösen megvalósítani, ebből 13 volt TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) és 5 TOP Plusz pályázat, melyek összesen nagyságrendileg 7,7 milliárd forint értékű fejlesztést jelentettek városunknak.

A jelenleg zajló beruházással a Fényes fürdőtől a Tópart utcáig egy biztonságos, új belterületi kerékpárút épül 1.985 méter hosszan. A projektnyitó eseményen Michl József polgármester elmondta: – A fejlesztés fő célja, hogy a kerékpárosok biztonságosan el tudjanak kerekezni az Öreg-tó partjától a Fényesig, az új kerékpárútszakasz pedig jelentősen segíti majd a helyi közlekedést is.

A bicikliút-hálózat fejlesztésével megvalósul a meglevő szakaszok városon belüli összekapcsolása. Ahogyan Bencsik János országgyűlési képviselő az április 4-i eseményen fogalmazott: – Kevés olyan kis anyagi befektetést igénylő kikapcsolódási forma, rekreációs tevékenység van, mint a kerékpározás. Nem véletlen, hogy évek óta jelentősen nő a népszerűsége, ezért kiemelten fontos, hogy vármegyénkben minél biztonságosabbá váljon a biciklis közlekedés.

A beruházás során:

-A Tópart utcától a Bartók Béla utcáig a meglévő alacsony forgalmú közutakon történik meg a kerékpárút kijelölése. Ezen a szakaszon a helyi adottságok miatt nem épül külön kerékpárút.

-Az Alkotmány utca – Tópart utcai csomópontban forgalomcsillapító küszöb épül ki.

-Az Által-ér patak menti szakaszon, a Váralja utca és a Május 1. út között, a jelenlegi burkolaton kerül kijelölésre a gyalog és kerékpárút.

-Az Oroszlányi úton a Fényes fasor felé haladó kerékpárosok a kerékpárútról direkt, közvetlen módon csatlakozhatnak majd a közúthoz úgy, hogy számukra az épülő körforgalmi csomópont belépő ágánál a szükséges helyet biztosítják. A körforgalomban a kerékpáros közlekedést a tervezett burkolati jelek és a közlekedési táblák, jelzések is segíteni fogják.

-A Fényes fasoron az épületek felőli oldalon alakítják ki az úttól külön burkolaton futó kerékpárutat, 2,5 méter szélességben.

-A Fényes Fürdő parkolójának bejáratát áthelyezik és a szennyvíz telephez vezető útról kerül megnyitásra az új parkoló bejárat.

A beruházáshoz kapcsolódóan Tata Város Önkormányzata saját költségvetési forrásból felújítja a Cifra-malom és a Nepomuki Szent János  szobor közötti útszakaszt.