Közgyűlést tartott a Helytörténeti Egyesület

Március 9-én rendezte éves közgyűlését a Tatai Helytörténeti Egyesület a Német Nemzetiségi Múzeumban, ahol a 2022-es esztendő terveiről is szó esett.

A fennállásának 21. évébe lépett egyesület 45 fővel indult, mára 107 a tagok száma. A közösség helytörténeti témájú kutatásokkal és gyűjtésekkel foglalkozik, kiadványokat jelentetnek meg, eseményeket, megemlékezéseket szerveznek és számos emléktábla kihelyezése is a nevükhöz fűződik. Tavaly, a járvány ellenére is gazdag programkínálattal várták az érdeklődőket, többek között a tatai múzeummal közösen rendezték meg a „Két Kóthay – apa és fia” című kiállítást, előadást szerveztek az egykori Tóvárosi Fogadó történetéről és emléktábla avatással tisztelegtek Puhl Aladár építészmérnök munkássága előtt.

Dr. Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke a 2022 – re vonatkozó tervekkel kapcsolatban elmondta: – Idén a programokat elsősorban a Fellner Jakab Emlékév határozza meg, ugyanis a barokk építőmester születésének 300. évfordulója alkalmából tervezett eseménysorozat megvalósításához az egyesület is kapcsolódik. Az emlékév programsorozata februárban a Tatai Helytörténeti Egyesület vezetőségi tagja, Stegmayer Máté történeti muzeológus előadásával kezdődött meg. A Fellner Jakabhoz kötődő események mellet az egyesület idei tervei között szerepel még egy megemlékezés a tatai fazekas céh 1772-es megalapításáról, ősszel a Civil Napok keretében pedig szeretnének emléktáblát avatni dr. Mecseky László gyermekgyógyász emléke előtt tisztelegve, emellett az év során együttműködnek a Szomódi Helytörténeti Egyesülettel is.

A közgyűlésre meghívást kapott Michl József polgármester, aki az egyesület kérésére tartott tájékoztatót a közelmúltban megvalósult és a tervezett tatai fejlesztésekről. Ezt követően a tagság beszámolót hallhatott az elmúlt évi tevékenységekről valamint az idei programtervekről.