Küldöttgyűlést tartott a Máltai Szeretetszolgálat regionális szervezete

A Piarista Rendházban április 22-én rendezték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-dunántúli Regionális Küldöttgyűlését.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-dunántúli Régiója három vármegyében végzi folyamatosan küldetését. A legsűrűbb intézményi és csoport elhelyezkedéssel Komárom-Esztergom vármegyében, ezt követi Veszprém valamint Fejér vármegye. A régióban működő intézmények széles ellátási körben végzik munkájukat: a kisgyermekektől az ápolásra szoruló idősekig, a hajlék nélkül élőktől a fogyatékkal, szenvedélybetegséggel élők ellátásáig. A 2022-es év a szeretetszolgálat közösségeit is különleges kihívások elé állította. Új feladatként érkezett a régióba a háború miatti integrációs és segítő program, a gazdasági változások okozta áremelkedések pedig nem tervezett nehézségeket okoztak a költségvetésben.

Bondor Lajos, a Közép-dunántúli Régió vezetője a küldöttgyűlésen úgy nyilatkozott: – Regionális szinten és a szeretetszolgálat egészének is az a feladata most, hogy folytatódjon az intézmények átvételének folyamata. Tavaly több bentlakásos intézményt is meglátogattunk, amelyekből szeretnénk átvenni az államtól. Ezek között volt idősekkel, fogyatékosokkal és hajléktalanokkal foglalkozó intézmény is, s idén az egyik kiemelt feladat ennek az átvételi folyamatnak a lezárása lesz. Reméljük, hogy a tárgyalások után a gyakorlatban is tudunk majd átvenni intézményt, hiszen nemrég keresett meg minket egy megyei jogú város, amely a teljes szociális alapellátását szeretné átadni a Máltának.

A küldöttgyűlésen többek között elfogadták a 2023-as költségvetést és programot, sor került az országos küldöttek és pótküldöttek megválasztására, valamint kitüntetések átadására is.