Lezárult a Vaszary Iskola fejlesztése – Közel 3 milliárd forintból újult meg az intézmény

Az új tanév első napján, szeptember 1-én került sor a Vaszary János Általános Iskola felújítási projektjének záróünnepségére. Az intézmény 2017 és 2023 között 2,83 milliárd forint támogatási forrásból újult meg.

Befejeződött a tatai Vaszary János Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése, miután a Tatabányai Tankerületi Központ sikeresen pályázott az EFOP-4.1.2-17-2017-00083 kódszámú projektre, „Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése, a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében a Vaszary János Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése” elnevezéssel. A beruházás 2 830 518 828 forintból valósult meg. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke az átadó ünnepségen hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban több száz iskola, közel ezer intézmény újulhatott meg hazánkban. A Tatabányai Tankerületi Központba a különböző pályázatok kapcsán 7,5 milliárd forint érkezett, ebből 6,5 milliárdot fordítottak infrastrukturális és eszközfejlesztésre, és több, mint 1 milliárdot a szakmaiság támogatására.

A tatai iskola fejlesztésének projektje eredetileg 1.166 000 000 támogatásban részesült, melyhez többlettámogatásként még 1.664 518 828, forint kapcsolódott, ebből 334 000 000 forint volt európai uniós és 1.330 518 828 forint pedig központi költségvetési forrás. Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatója a helyszínen elmondta: – Az eltelt hat év alatt közel 3 milliárd forintból újítottuk fel az iskolát, s a beruházás ezzel a tankerület eddigi legnagyobb költségvetésű, és legösszetettebb szervezési-kivitelezési munkálatokat igénylő fejlesztése lett. Kiemelt célunk volt, hogy fenntartóként olyan beruházást valósítsunk meg, amellyel az intézménybe járó közel 800 tanuló és az itt dolgozó kollégák részére a kor követelményeinek megfelelő, esztétikus, modern környezetet tudunk teremteni. Olyat, ahova a tanulók szívesen járnak, a pedagógusok pedig komfortos körülmények között végezhetik munkájukat – fogalmazott Vereckei Judit.

A projekt két feladatellátási helyszínt is érintett, az egyik a Vaszary Iskola Jázmin utcai Tagintézménye volt, ahol 2020-ban épületgépészeti, villamossági és akadálymentesítési munkákat végeztek el. A felújítás során burkolat és nyílászáró cserékre, egy új csoportszoba kialakítására, akadálymentesített feljáró és mosdó építésére került sor, az épület régi radiátorait korszerű fűtőtestekre cserélték. A belső teret érintő fejlesztést követően megújult a Jázmin Iskola udvara is, ahol egy rekortán pályát építettek.

Az iskola Országgyűlés téri épületének fejlesztési tervezése, a kivitelezés előkészülete 2021 elején ért véget. A mögöttünk álló időszakban felújították az intézmény teljes villamos rendszerét, átalakították a hőközpontot, a fűtést, a víz és csatornarendszert. Korszerűsítették a vizesblokkokat, a tantermek és a folyosók egy részében megújították a padlóburkolatot, új nyílászárókat helyeztek be és az akadálymentesítés érdekében liftet építettek. Az iskola „B” épületrészében kialakítottak hat csoportszobát, s az ingatlanrész valamennyi szintje megújult, gépészeti, villamossági, építészeti szempontból egyaránt. Emellett egy korszerű melegítő-tálaló konyhával, valamint megnövelt területű étkezővel is gazdagodott az iskola. A projekt egyik kiemelt része volt a mindennapos testnevelés feltételeinek javítása, ennek jegyében épült meg az iskola sportcsarnokához kapcsolódó, 225 négyzetméter alapterületű „féltornaterem” a kiszolgáló helyiségeivel együtt, az iskolaudvar pedig egy gumiőrlemény borítású sportpályát kapott.

„A mai nap a köszöneté, amiért bővülhetett és megújulhatott iskolánk épülete és udvara” – kezdte ünnepi beszédét Varga Edit intézményvezető, köszönetet mondva mindenkinek, aki hozzájárult a fejlesztéshez, többek között a Tatabányai Tankerületi Központnak a pályázaton való részvétel lehetőségéért, Bencsik János országgyűlési képviselőnek a kiegészítő támogatások megszerzésében nyújtott segítségéért, és Tata Város Önkormányzatának, a felújítás alatt zajló oktatás megszervezésében nyújtott együttműködéséért. Varga Edit a kivitelezés időszakára visszaemlékezve elmondta:- Az előző két tanévben több helyszínen is folyt az oktatás, az önkormányzatnak és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.-nek köszönhetően a Magyary Zoltán Művelődési Központ épületében, emellett a Jávorka Iskola kollégiumában és a Járásbíróság épületében, de zajlottak órák a Református Imaházban és a Katolikus Plébánián is. Varga Edit köszönetet mondott minden intézménynek, szervezetnek, amely segítette az oktatás mindennapjainak megszervezését és lebonyolítását, a pedagógusoknak, az építést végző cég munkatársainak, a szülőknek és természetesen a gyermekeknek is.

Az iskolában korábban már sor került az önkormányzat kezelésében lévő étkező és konyha felújítására illetve eszközcseréjére. Ahogyan arról 2022 novemberében már beszámoltunk, a konyha és étkező megújulásához Tata Város Önkormányzata biztosította a tervezés bruttó 3,5 millió forintos költségét, valamint az eszközbeszerzés összesen bruttó 13 millió forintos fedezetét. A terveket az intézményben tanító pedagógusok által megfogalmazott igények alapján készítették el, lehetővé téve, hogy egy időben akár 140 fő is étkezhessen a helyiségben, ami a korábbinál rugalmasabb, és az oktatáshoz jobban igazodó étkeztetési rend kialakítását eredményezte. Az új, korszerű konyhai eszközöket a TOP-1.1.3-15-KO1-2016-00002 számú, „Helyi alapanyagokra épülő minőségi közétkeztetésért – iskolai konyhák hálózatos fejlesztése Tatán” című projekt keretében vásárolta meg a város. Az eredetileg e projektben szerepelő eszközökön túl néhány további berendezés (pl. fali kézmosó, vízlágyító, állítható polc) beszerzésére is szükség volt, emellett az étkezőbe új asztalok és székek  kerültek.

Michl József polgármester az iskola udvarán a tanévet kezdő gyerekekhez szólva, saját személyes emlékeit is felelevenítve elmondta: – Én is ebbe az iskolába jártam és nagy szeretettel emlékszem vissza azokra az időkre, amikor még olajos padló volt, szenes kályha állt a sarokban és kopott fekete táblára írtunk, miközben régi padokban ültünk, mégis nagyon szerettünk ide járni. A legfontosabb ugyanis az, hogy ki ül mellettem a padban, és kik azok, akikkel a közösségben meg tudom osztani az örömömet és bánatomat. A városvezető hozzátette: – Ez a nagy építkezés olyan volt, mintha egy autót menet közben kellett volna megszerelni, de a végül az autó elkészült, és egy új járműbe ülhetünk be. Kívánom nektek, hogy élvezzétek az itt töltött időt, szeressétek a tanáraitokat, és hazaérve mondjatok köszönetet a szüleiteknek is, amiért támogatnak, segítenek benneteket.

A megújult Vaszary János Általános Iskolában szeptember 1-én 764 diák kezdte meg a 2023/24-es tanévet.