Magyary-terv 3.0 vitairat – várjuk a véleményeket!

Elkészült a Magyary-terv 3.0 vitairata, melyet március 4-én mutatott be a Városháza dísztermében Michl József polgármester és Rigó Balázs alpolgármester. A vitairattal kapcsolatos véleményeket, észrevételeket március 4. és március 31. között várja az önkormányzat.

A Magyary-terv készítését a 2006-os önkormányzati választások után határozta el a város akkori új vezetése. Az ötletet a névadó Magyary Zoltán 1938-ban megjelent „Mi lesz Tatatóvárosból?” című írása adta, ami új feladatokat, célokat fogalmazott meg a városegyesítés kapcsán. A 2008-ban publikált Magyary-terv célja az volt, hogy Tata hosszú távú, több évtizedes fejlődését meghatározza, az egész város számára megfogalmazva közös fejlesztési célokat. A 2014-es választások után a képviselő-testület egy új Magyary-terv készítéséről szavazott. Az egyes programok vitairata akkor is nyilvánosan elérhető és véleményezhető volt, és egy 2015 áprilisában megtartott fórumsorozaton személyesen is elmondhatták észrevételeiket, javaslataikat az érdeklődők, 2015-ben így született meg a Magyary-terv 2.0.

A két Magyary-terv sikerét bizonyítja, hogy a fejlesztési stratégiából eddig több, mint 120 projekt valósult meg. Az önkormányzat a 2019-es választásokat követően megkezdte a Magyary-terv 2.0 felülvizsgálatát, amelynek folyamatába – a korábbiakhoz hasonlóan – ezúttal is bevonta a tataiakat. Ennek jegyében 2020-ban öt lakossági fórum keretében ismertette az egyes programelemek tervezett tartalmát. A fórumok mellett papír alapon, levélben és elektronikusan is várta az önkormányzat a tervhez kapcsolódó véleményeket, javaslatokat. A Magyary-terv 3.0 kidolgozásának folyamata során emellett több olyan stratégiai dokumentum is megszületett, amelyek kiindulópontként szolgálnak az újabb változat elkészítéséhez, ilyen volt például a Településfejlesztési Koncepció.

Az elkészült 90 oldalas vitairat 10 tematikus és egy, a megvalósítás útjáról szóló fejezetet tartalmaz, nagyságrendileg 600 programpontban:

Mikoviny Sámuel Vizek, Zöldfelületek és Teremtésvédelem Program

Fellner Jakab Településfejlesztési Program – építészet és közlekedésfejlesztés

Bláthy Ottó Energetikai, Zöld átállási, Klímavédelmi Program

Öveges József Oktatási, Nevelési, Család- és Ifjúsági Program

Dornyay Béla Kulturális és művészeti, Helyi értékvédelmi és Közösségfejlesztési program

Esterházy Miksa Sport- és rekreációs Program

Esterházy József  Munkahelyteremtési és -megtartási, Ipar-, Gazdaság-, Kereskedelem-, Szolgáltatás- és minőségi turizmusfejlesztési Program

Ghyczy Ignác Mező- és erdőgazdálkodási, Szőlészeti és borászati, Vízhasznosítási és Halászati program

Giesswein Sándor Humán – Egészségügyi és szociális – Program

Kiss István Közigazgatás-fejlesztési, Városüzemeltetési, Információs és kommunikációs, Bel- és külkapcsolatok fejlesztése Program

Reviczky István – A megvalósítás útja program

A vitairatot márciusban 17 alkalommal, különböző szakmai körökben is megvitatja az önkormányzat, március 31-ig pedig bárki hozzászólhat, és írásban elküldheti véleményét, javaslatait.

 Várjuk az ötleteket, észrevételeket az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: magyaryterv@tata.hu

Postai úton: 2890 Tata, Kossuth tér 1.

 

A Magyary.-terv 3.0 vitairata teljes terjedelmében olvasható a csatolt mellékletben.

Magyary-terv 3.0 – Vitairat

Adatkezelési tájékoztató Magyary-terv 3.0.docx