Május 30-tól várja látogatóit a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár

Május 30-tól várja olvasóit, látogatóit a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár. A Magyary Ház nyitóünnepségét május 29-én rendezték.

Tavaly novemberben fejeződött be az Ady Endre utcán található egykori Tiszti Klub átépítése, ezt követően az 1424 négyzetméter alapterületű Magyary Ház épületében megkezdődhetett a  tudásközpont és könyvtár kialakítása, berendezése. A fejlesztés a magyar kormány, az Európai Unió és Tata Város Önkormányzata támogatásával valósult meg több, mint 1,2 milliárd forintból. A Magyary Házban a város könyvtár mellett egy közösségi kávézó, egy coworking (közösségi munkavégzés, közösségi munkahely, közösségi iroda) tér és konferenciaterem is helyet kapott.

A hivatalos nyitóünnepségen Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: – Azért becsülöm és tisztelem Tatát, mert az elmúlt 14 évben nagyon sok jó tervet tudtunk közösen megvalósítani. Tata egy mintahely, egyrészt mert összefogja a térséget – ami kulturálisan is érződik – másrészt pedig képes megragadni a lehetőségeket. Nagy tetteket akkor lehet létrehozni, ha vannak lehetőségek, a mögöttünk álló másfél évtized pedig a lehetőségek időszaka volt – hangsúlyozta Popovics György.

A városi könyvtár idei átköltözésével a Magyary Házban több, mint 99 ezer  könyv talált új otthonra. Ebből a könyvállományból 67.541 felnőtt, 19.695 gyerek, 11.837 pedig helytörténeti kiadvány. Bencsik János országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta: – Tata, mint járási központ megérdemli, hogy rendelkezzen egy olyan tudásközponttal, ahol papír alapon is elérhetőek az ismeretek. Ami le van írva, kőbe, lemezre vagy fába van vésve, faragva, könyvbe van nyomtatva, az tartósabb, mint a mi emlékezetünk még akkor is, ha a családunk, közösségünk sokat mesélt a múltról és a történelemről, melyhez mi tartozunk. A múltban felhalmozott tudás egy darabja ugyan a zsigereinkben is ott van, de a könyveknek köszönhetően ennek jó része visszakereshető, megismerhető.

Az új tatai könyvtár május 30-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A nyitóünnepségen Michl József polgármester köszöntőjében kiemelte: – A könyvtár áthelyezésének ötletéhez egyfajta többletet adva kapta városunk új intézménye a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár nevet, melynek működési, szolgáltatási lehetőségeit az itt dolgozók finomítják majd tovább. A tudásközpont része a könyveken kívül az „Irodám, Tata” közösségi iroda, a Nemzeti Audovizuális Archívum – a NAVA pont, a különböző események megrendezésére alkalmas konferenciaterem, a helytörténeti terem és a tanulószoba, ahol kis csoportok is elférnek. Olyan komplex intézmény, jött tehát létre, amely valóban alkalmas a tudás átadására, közvetítésére. A városvezető hozzátette: – A fejlesztésnek köszönhetően végre Tóvároson is van egy kulturális központunk. Felső-Tatán ott a Piarista Rendház, Agostyánban a Közösségi Ház, ezekhez kapcsolódik most a Magyary Ház, mellyel tovább fejlődött a város kulturális – közösségi intézményi hálózata.

A Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár keddtől szombatig várja az olvasókat, látogatókat. A felnőtt könyvtár kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 9 és 18, szombatonként 9 és 13 óra között, a gyermekkönyvtár pedig keddtől péntekig 14 és 18, szombatonként 9 és 13 óra között tart nyitva.

A megnyitó ünnepi programjában közreműködött Somhegyi Kitti, a Vaszary Énekegyüttes, Jász Attila, Tóth Erzsébet Zsóka, Döbrentey Ildikó és Stegmayer Máté.