Mártír megemlékezést tartottak a zsidó temetőben

A Holocaust 79. évfordulója alkalmából szerveztek mártír megemlékezést június 11- én Tatán, a zsidó temetőben. A Holocaust tatai áldozatainak emlékére az eseményen istentiszteletet tartott Vári György rabbi, és közreműködött Csáki Tamás művészettörténész.

Az eseményen Kerti Katalin, a Goldberger Alapítvány kurátora úgy nyilatkozott: – Komoly előrelépés történt a temetőben zajló vizsgálatokkal kapcsolatosan az elmúlt egy évben, miután a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) jóvoltából elvégzett talajradar vizsgálat során 29 olyan sírt találtak, amelyekbe névtelen gyermekeket temettek, ezeknek a helyére párnaköveket helyeztünk ki a temető gyerek parcellájába. Emellett a kutatás más eredményeket is hozott. A II. világháború idején komoly bombázás történt a Kálvária utcában, ahol több házat porig romboltak, s legalább két bombatalálat érte a zsidó temető „A” parcelláját, ami a legrégebbi része, tizennyolcadik századi sírkövekkel. A talajvizsgálat ezt is igazolta, s a bombázás nyomán eltűnt sírkövek helyére is párnaköveket tettünk. Ezeken a párnaköveken egy mondat rövidítése olvasható, ami minden zsidó sírkőn a záró formula: „Lelked legyen bekötve az élet kötésébe…”

Kerti Katalin elmondta, hogy a temető felújítási munkálatai folytatódnak, hamarosan megújul a halottasház, és a kerítés további felújítása is szerepel a tervek között, valamint végéhez közeledik a temető teljes kataszterének és adattárának elkészítése is.

Városunkban tavaly ősszel „Lelked legyen bekötve az élet kötésébe”- Megéledő sírfeliratok a tatai zsidó temetőben” címmel rendeztek konferenciát a Piarista Rendházban. A tatai zsidó temető az egykor itt élt zsidó lakosság nagy számára és jelentőségére utal, itt élt a régi Komárom vármegye legnagyobb lélekszámú közössége. A temető használata a 18.század óta folyamatos, így a helyi zsidó közösség mintegy 250 éves története rekonstruálható a síremlékekből.  Az őszi konferencián beszámoltak arról, hogy készül a tatai zsidó temető sírköveinek adattára és katasztere, s ahogyan akkor Dr. Dávidházi Péter professzor fogalmazott, a temető sírfeliratainak és formavilágának interdiszciplináris vizsgálata rést nyit, látni engedve az egymást követő generációk életét, halálukkal le nem záruló hozzájárulásukat a város kialakulásához és mai tovább éléséhez. A tatai, hazánk egyik legöregebb zsidó temetője, a magyar zsidó temetők közül ma itt található a legtöbb, 18. században keletkezett, eredeti helyén álló síremlék, valamint az ország legrégebbi, eredeti helyén álló sírköve is.