Meghirdette következő évadát a megyeszékhely színháza

A tatabányai színház idén is elkészítette évadzáró és a következő évadról szóló tájékoztatóját, melyben a 2023/24-es évad bemutatói is szerepelnek:

 

A Jászai Mari Színház terveinek megfelelően a 2022/2023. szezonban 6 felnőtt bemutatót tartott. A 9 gyerekeknek szóló előadás a Jászai Mari Színház saját produkciójában az Ágacska című zenés mesejátékkal egészült ki, melyet a színház az új évadban repertoáron tart. A korábbi évadokban megkezdett tematikát folytatva, TÁNC 2022/2023 címen került megrendezésre az a táncelőadásokat magába foglaló sorozat, melynek keretében 6 előadást láthatott a közönség. Tekintettel arra, hogy a tatabányai színház az NKA Imre Zoltán programjának egyik IZP pontjaként működik, az előadás-sorozat ennek produkcióiból válogatott. A 10. Színházi Olimpia helyszíneként a Jászai Mari Színház a Kassai Állami Színház Liliom című előadását és a Szlovén Nemzeti Színház, Maribor Immaculata című előadását látta vendégül. A MOST FESZT 2023. március 23. és 26. között a fesztivál történetében 9. alkalommal került megrendezésre. A monodrámákat és stúdiószínházi előadásokat felvonultató seregszemlén 8 előadást láthatott a nagyérdemű. A tatabányai teátrum a gazdasági környezet okozta nehézségekre reagáló intézkedés-csomagjának egyik elemeként, 2023 első két hónapjában csak a Kamaraszínházban játszott.

A 2023/2024. évadról

 

Az új évad meghirdetése és a tervezett bemutatók kapcsán Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója az alábbiakat emelte ki.

„A 2023/2024. szezon tervezésekor maximálisan igyekeztünk figyelembe venni azokat a gazdasági lehetőségeket, melyek jelen körülmények között még szigorúbb keretet jelentenek a számunkra, mint eddig. Ugyanakkor prioritásként kezeltük, hogy a város és a régió kiemelt kulturális szereplőjeként szolgálatot teljesít a színház. A célunk az volt, hogy olyan történeteket játszhassunk el a Jászaiban, melyekhez minden nézőnk könnyen kapcsolódhat, melyekhez bármelyikünk valamilyen személyes élményén keresztül kötődhet.

Az új évadban 6 felnőtt premier bemutatását tervezzük, azonban az eddigiektől eltérő formában, a nagyszínpadi bemutatók számát csökkentve, 2 kamaraszínházi és 4 nagyszínpadi előadással. A 8 tervezett gyerekbemutató részeként az Ágacska című zenés mesejáték saját produkciónkban lesz a Jászais repertoár része.Úgy gondolom, Edward Albee, Woody Allen, Ion Luca Caragiale, Dragomán György, Martin McDonagh és John Patrick Shanley darabjai remek lehetőséget biztosítanak majd a nézőnknek arra, hogy megérintő és szórakoztató estéket töltsenek nálunk, a társulatnak pedig remek szerepeket, melyekben a „Jászais élmény” részesévé tehetik közönségünket. Külön örömömre szolgál, hogy Bartos Ági és Csabai Csongor, az a két fiatal kolléga, aki szeptember óta nálunk játszik, az új évadtól társulati tagként vesz részt a közös játékban. A rendezők sorát az előttünk álló szezonban Guelmino Sándor művészeti vezető, Szikszai Rémusz és jómagam mellett, a hozzánk visszatérő Göttinger Pál és a Jászaiban rendezőként októberben debütáló Botos Bálint gazdagítja.”

A 2023/2024. évad felnőtt bemutatói

 

 

Ion Luca Caragiale

Farsang

komédia

Rendező: Botos Bálint

Nagyszínpad

 

John Patrick Stanley

Kétely

színmű

Rendező: Guelmino Sándor

Nagyszínpad

Edward Albee

Nem félünk a farkastól

tragikomédia

Rendező: Guelmino Sándor           

Kamaraszínház

Dragomán György

Kalucsni

dráma

Rendező: Göttinger Pál

Nagyszínpad

 

Martin McDonagh

Hóhérok

fekete komédia

Rendező: Szikszai Rémusz  

Kamaraszínház

Woody Allen

Játszd újra, Sam! 

romantikus vígjáték

Rendező: Crespo Rodrigo

Nagyszínpad

 

 

A 2023/2024. évad gyerek bemutatói

 

Gimesi Dóra

Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi

mesejáték

A győri Vaskakas Bábszínház előadása

Rendező: Markó Róbert

Nagyszínpad

Kacor király

A magyar népmese alapján írta: Varsányi Péter

bábelőadás

A pécsi Bóbita Bábszínház előadása

Rendező: Varsányi Péter

Nagyszínpad

 

Csalimese

magyar népmeselánc

Dramaturg: Szántó Viktória

A veszprémi Kabóca Bábszínház előadása

Rendező: Varsányi Péter

Nagyszínpad

 

Szabó Magda

Bárány Boldizsár

színpadi játék

Sanyi, Én és a Gyerekek

Rendező: Nyáry Detti, Tűzkő Sándor

Kamaraszínház

Csukás István-Darvas Ferenc

Ágacska         

zenés  mesejáték

A Jászai Mari Színház előadása

Rendező: Honti György       

Nagyszínpad

Petőfi

A műsort szerkesztette: Fabók Mariann

zenés irodalmi est

A Fabók Mancsi Bábszínháza előadása

Rendező: Fabók Mariann

Kamaraszínház

 

Janikovszky Éva

Az úgy volt…

A 6SZÍN előadása

Rendező: Szilágyi Bálint

Nagyszínpad

Julia Donaldson

A legcsinosabb óriás

meseelőadás

A Füge Produkció és a Pagony Kiadó előadása

Kamaraszínház

 

Jászai Mari Színház