Megjelent a Libelli Tatenses sorozat legújabb kötete

Szeptember 4-én a Tatai Várban rendezték Szűcs József: „A legszilárdabb talapzat” A Tata-Tóvárosi Izraelita Elemi Népiskola története 1851-1944 című könyvének bemutatóját. A helytörténeti kiadvány Tata Város Önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum közös kiadásában jelent meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A könyv, a Libelli Tatenses sorozat legújabb kötete, amely ismét városunk  oktatástörténetével foglalkozik, miután a sorozat részeként korábban már két alkalommal is a tatai középfokú képzésről, a piarista rend nevelési és oktatási tevékenységéről jelent meg kiadvány. A könyvbemutatón Stegmayer Máté történeti muzeológus köszöntőjében elmondta: – A Tata-Tóvárosi Izraelita Elemi Népiskola előzményeiről, megalapításáról, működéséről és az életben maradásért folytatott harcáról szóló, több mint 100 év történetét felölelő munka a helytörténet számára hiánypótló alkotás, de nem csak itt helyben lehet értékes, hiszen köztörténeti vonatkozásait tekintve országos kitekintésekkel bír. Számos téren árnyalja és egészíti ki az eddig rendelkezésre állott csekély ismereteinket a tatai zsidóság oktatásának fejlődéstörténetéről, a tatai zsidó iskoláról, s ennélfogva a tatai zsidóságról.

A szerzővel a várban Dr. Simonik Péter helytörténész, egyetemi docens beszélgetett. Szűcs József több, mint három évig foglalkozott a témával, tudatosan gyűjtve az anyagokat, újságcikkeket, levéltári dokumentumokat. Így született meg a gondolat, hogy mindebből érdemes lenne egy forrásművet összeállítani az iskoláról, mely 1851-ben létesült és 1944 tavaszáig működött. Szűcs József a bemutatón úgy nyilatkozott: – Igyekeztem a könyvben érthető, minél köznapibb nyelvezetet használni, megtartva a kronológiát. Az volt a célom, hogy a kötet egyaránt olvasható legyen folyamatában, valamint egy-egy témára vagy személyre keresve is.

A könyv azoknak szól, akiket érdekel városunk történelme, de a szerző kutatóknak is ajánlja, hiszen rengeteg eddig meg nem jelentetett forrás található meg benne.  A legszilárdabb talapzat” A Tata-Tóvárosi Izraelita Elemi Népiskola története 1851-1944 című kötetet az érdeklődők megvásárolhatják a Vármúzeumban.